fbpx
Közélet Közigazgatás

Készül Marosvásárhely problématérképe

Mint minden újdonsághoz, az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezete által megszervezett utcafórumokhoz is visszafogottan viszonyult a lakosság, a jelenlévők azonban számos problémát, megoldásra váró gondot felvetettek, amelyből lassan kialakul Marosvásárhely problématérképe.

A város különböző lakónegyedeiben létrejött találkozók során a politikusok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gondokkal szembesülnek a lakók, és mire tudnak gyors megoldást találni vagy stratégiát összeállítani a fontosabb kérdések rendezésére. Az érdeklődők száma változó volt.

Minden ilyen utcafórumon jelen volt a városi RMDSZ elnöke, a Városi Tanács RMDSZ frakciójának vezetője, tanácsosok illetve az alpolgármester. A Budai Nagy Antal lakónegyedi találkozón részt vett a város polgármestere, Soós Zoltán is.

Kovács Mihály Levente: Meghallgatni és megoldani! – számomra ezt jelenti az utcafórum

A városi szervezet elnöke portálunknak így nyilatkozott:

a körzetek lakóival való találkozások és beszélgetések elengedhetetlenek ahhoz, hogy felállítsuk Marosvásárhely problématérképét, és általuk megmutathatjuk, hogy nem csak a kampány háborús légkörében, de a dolgos mindennapokban is képesek vagyunk erős szervezetet, erős közösséget építeni, segíteni a polgármestert és a frakciót a város előrelendítésében.

Frunda Csenge: „Nem szabad megállni, ezt folytatni kell!”

A Városi Tanács RMDSZ frakciójának elnöke szerint a testület 11 RMDSZ-es képviselője nem tudja lefedni a város összes problémáját.

vannak olyan problémák, amelyek jellemzők az egész városra, ilyen például a „szemétügy” vagy a közszállítás ügye, illetve a leghangsúlyosabban felvetett probléma a parkolóhelyek hiánya. Ezenkívül vannak helyi specifikumok. Ezeket mind feljegyeztük és megpróbálunk rá megoldást találni. A következtetés az, hogy ezt folytatni kell, tavasztól ismét elkezdjük az utcafórumokat és megpróbálunk stratégiailag a főbb problémákra vagy kiemelt problémákra összpontosítani. Az érdeklődésből ítélve úgy érzem, hogy az emberek nem ismerik ezt a műfajt, szkeptikusak voltak, hogy, hogy is lehet az, hogy a város képviselői, illetve polgármestere, alpolgármestere kimegy az utcára és kíváncsi az emberek véleményére, de minél több utcafórumot tartottunk, annál többen jelentek meg. Az Egyesülés negyedbeli utolsó volt a legsikeresebb, ha jól számoltam, közel ötvenen voltak. Azt gondolom, hogy a lakosok is, mi is meg kell szokjuk ezt a műfajt, hogy lássák gyakorlatban, hogy létezik ez a fajta egymásrafigyelés.

Portik Vilmos: „az íróasztal mögül kevésbé látszanak a lakosokat nap mint nap foglalkoztató gondok

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal RMDSZ-es alpolgármestere úgy véli, akkor lehet valós kommunikációt folytatni a lakossággal, ha saját környezetében keresik fel és hallgatják meg őket.

Azért is tartom nagyon fontosnak ezeket a találkozókat, mert ilyenkor meghallgatjuk egymást. Kiderül az, hogy az általános gondok mellett vannak olyan, látszólag apróságok, amelyek megoldásához nem kellenek évek. Az állami apparátusok általában nehézkesek, egy buszmegálló felújítása vagy akár néhány szemeteskuka beszerzése és kihelyezése mind, mind külön procedúra. A találkozók során azt láttam, hogy azok, akik részt vettek, konkrét problémáikat mondták el és voltak olyanok is, akik javaslatokkal jöttek. Mindkettőnek örülök, hisz azt jelenti, hogy valamennyien ugyanazt szeretnénk, megoldásokat. Az utcafórum-sorozat lezárása számomra azt jelenti, hogy a felvetett kérdésekre választ és megoldást kell találni. Azonosítottuk azokat az igazgatóságokat, amelyeknek rá kell ezekre jobban feküdniük és prioritási sorrendet felállítaniuk. Bízom abban, hogy amikor jövő évben újrakezdjük, már eredményekről számolhatunk be.

Az RMDSZ eddig összesen hat utcafórumot szervezett: a November 7 lakónegyedben, a Párkány sétányon, a Budai Nagy Antal lakónegyedben, a Kövesdombon és az Egyesülés lakónegyedben. Terveik szerint 2023 tavaszán folytatják. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Művészeti Akadémia díjat kapott Bálint Zsigmond!

zkadar

Augusztus 20-án szobrot avathatunk Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga

Hőseinkre emlékezni kötelességünk és felelősségünk

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben