fbpx
Életmód Közélet Sport

Marosvásárhelyiként a vasemberek világbajnokságán!

Hawaii sziget Kailua-Kona települése ad otthont a 2022-es Ironman világbajnokságnak.

A több ezer versenyző között ott lesz a marosvásárhelyi Trella Várhelyi Tamás, aki hét éve űzi ezt a sportágat.

A 3860 méter úszásból, 180 km kerékpározásból és egy teljes maratoni, azaz 42,195 km-es táv leszaladásából álló verseny igazán embert próbáló.

Romániából mindössze öten lesznek ott a Nagy Szigeten, köztük a kvalifikációt augusztusban kiharcoló marosvásárhelyi „vasember”.

Városnézés helyett vb-kvalifikáció

Tamás augusztusban, Lengyelországban vett részt egy Ironman távú versenyen, ahol végül kategóriájában, a 35-39 éveseknél, a 7. helyen végzett. Mivel az első öt helyezés ért automatikusan vb-indulási jogot, őt nem igazán hozta lázba akkor a lehetőség – de nem is ezért utazott el a versenyre, hanem csak magáért a táv teljesítéséért.

A feleségem szólt, lehet, hogy a hetedik hely is elegendő a vb induláshoz, ha lesznek visszalépések az első öt közül… És voltak, így én is jogosult lettem az indulásra. Pedig reggel még azon törtük a fejünket, hogy várost nézni megyünk, vagy megnézzük a kvalifikációs lehetőséget… Nem sokat gondolkodtunk…

Miután kiderült, hogy Tamás ott lehet a világbajnokságon, három pihenőnapot követően el is kezdte a felkészülést.  

Azóta egyik versenytávot sem teljesítette egészben, de ez nem is volt cél. Edzőjével, Flander Mártonnal, hét közben a rövidebb és intenzívebb edzésekkel készültek, hétvégén pedig jöhettek a hosszabb tréningek.

„Ennek a sportágnak a szépsége az, hogy minden alkalommal más sportágban edzek. Egyik nap szaladás, másik nap kerékpározás, harmadik nap úszás. Sőt – amikor két edzés van – akkor is két különböző szakágban készülök.”

Jönnek a „falak”

Nem az a kérdés, hogy lesz-e holtpont, hanem az, hogy mikor jön el?

„Az úszást nagyon élvezem. Ott valószínű nem lesz gond, de kerékpáron a századik kilométer után, bizony már felmerülhet a kérdés, hogy mit is keresek itt. Az utolsó próba – a maratoni futás – közben ez még fokozódhat. Ekkor nagyjából minden fejben dől el.”

Ugyanakkor nagyon fontos a táplálékbevitel is. Ez egy külön tudomány, Tamás úgy érzi, hogy ebben még van bőven mit fejlődnie.

Más „falak”, igazi vásárhelyi példakép!

Nem csak az edzések okoztak fejtörést, hanem a kijutáshoz szükséges logisztika levezénylése: nevezési díj befizetése, vízum beszerzése, az utazás megszervezése, szállásfoglalás stb. Ehhez viszont nagy segítséget kapott klubjától a marosvásárhelyi Master Ski and Bike közösségétől, illetve az Arobs cégtől.

Trella Várhelyi Tamás négygyerekes családapaként lehet ott a világbajnokságon!

Rengeteg felkészülés és lemondás áll e mögött. Amatőrként össze kellett egyeztetni a családot és a munkát az edzésekkel. Nem bánom, hogy belevágtam, akkor bánnám igazán, ha nem jelentkeztem volna, és most itthonról kellene követnem az eseményeket – nyilatkozta Tamás, aki 10 óra 30 percen belüli eredménnyel lenne elégedett.

Ez egy nagy kaland, vagány kirándulás – de nem fotózkodni megyek!

A Csendes óceánban található Hawaii-on nagyon meleg és magas páratartalom vár a versenyzőkre. Plusz ott van a 14 órás időeltolódás is.

Ezekre – amatőrként – nem igazán lehet felkészülni, de Tamás bízik az elvégzett szakszerű edzésmunkában.

Tamás versenye október 8-án, Hawaii idő szerint reggel 6,45-kor kezdődik, ez Marosvásárhelyen este 8,45 lesz.

Marosvásárhelyiekként nagyon szorítunk Tamásnak!

Figyeljük az 1854-es versenyszámot!

Ajánlott bejegyzések

Európai Parlamenthez intéztek petíciót medveügyben a megyei tanácselnökök

Noémi

Ismét terítéken a Poklos –patak

krakoczi

Több mint 260 rendőr vigyáz az iskolásokra

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben