fbpx
Életmód Háború

Új „hazába” kerülnek a háború elől menekített oroszlánok

Fotó: Mariș Cristian Daniel

Hétfőn délelőtt különleges ketrecbe került az a kilenc oroszlán, amelyet májusban a Warriors of Wildlife Alapítvány közbenjárásának köszönhetően kimentettek az odesszai állatkertből. A nagyvadak négy hónapig tartózkodtak ideiglenesen a Marosvásárhelyi Állatkertben, ameddig az áttelepítéshez szükséges dokumentációt beszerezték és megszervezték a szállítást.

Az áttelepítést Lionel de Lange a Dél-Afrikai Warriors of Wildlife Alapítvány vezetője koordinálta. Az akcióba oroszlánrészt vállaltak a Marosvásárhelyi Állatkert munkatársai is – derül ki a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalának sajtóközleményéből.

El kellett altatni a vadakat Fotó: Mariș Cristian Daniel

Az állatokat el kellett altatni, a különleges lövedéket dr. Borka-Vitális Levente állatorvos adminisztrálta.

Fotó: Mariș Cristian Daniel

Előzetes egyeztetés alapján a kilenc oroszlán az Amerikai Egyesült államokban, Colorado államban levő Kingsburg melletti állatmenhelyre kerülnek, ahol mintegy 500 hektáron élhetnek félig szabad tartásban. Marosvásárhelyről teherautóval a bukaresti otopeni-i repülőtérre szállítják az oroszlánokat, innen repülővel Dohan keresztül Dallasig repülnek, ahonnan szintén teherautón jutnak el az állatmenhelyre. Az oroszlánok személyszállító járaton levő csomagtérben teszik meg az utat Bukaresttől Dallasig.

Útban a bukaresti repülőtér felé Fotó: Mariș Cristian Daniel

Lionel de Lange a Warriors of Wildlife Alapítványtól elmondta, a háborús helyzetre való tekintettel az áttelepítéshez szükséges okiratokat a megszokottól eltérően sokkal rövidebb időn belül sikerült beszerezniük. Máskor két és fél évbe telik ameddig hivatalosan szállíthatóak a nagyvadak, az Odesszából kimenekített állatokat sikerült alig négy hónapon belül elköltöztetni. Az akciót hat nemzetközi (Dél-Afrikai, amerikai, ausztráliai) és egy romániai civil szervezet is támogatta, nem csak anyagilag, hanem az ügyintézés megsürgetésében is. Az Odesszából a marosvásárhelyi Állatkerten keresztül „hazát” cserélő kilenc oroszlán útiköltsége mintegy 70.000 euróba került. Az alapítvány elnöke külön megköszönte az Szánthó Jánosnak, a Marosvásárhelyi Állatkert igazgatójának munkatársainak azt, hogy megfelelő körülmények között, szakszerűen gondozták a kilenc oroszlánt.

Ajánlott bejegyzések

Szeptemberben ismét jó célért kerékpározhatunk

krakoczi

Elhunyt II. Erzsébet királynő. Ő volt leghosszabb ideig a brit trónon

Szász Cs. Emese

December 4-én nyit a Marosvásárhelyi Karácsonyi Vásár 

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben