fbpx
Közélet Kultúra

Pál Attila lett a Nemzeti ideiglenes vezérigazgatója

Fotó: Dombóvári Tamás

Gáspárik Attila lemondása után szeptember 19-étől maradt üresen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatói széke, amelyet a kulturális minisztérium hétfőtől százhúsz napra Pál Attilára bízott. A szaktárca azt reméli, az új vezérigazgató munkába lepésével visszatér a színházba az egyensúly, az átgondoltság és a párbeszéd.

Amint arról már írtunk, Iohannisnak címzett nyílt levélben mondott fel Gáspárik Attila, aki tizenegy évet volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, két ötéves megbízás után azonban csak ideiglenes megbízatásokat kapott a kulturális minisztériumtól, amely a vezérigazgatói versenyvizsgát sem hirdette meg hónapok óta. Erre az „áldatlan állapotra” és a színház épületének „siralmas” állapotára hivatkozva mondott le vezetői tisztségéről Gáspárik Attila, akinek mandátuma szeptember 19-én, hétfőn járt le.

A szaktárca hétfőn ki is nevezte az utódját, erről pedig a kulturális minisztérium államtitkára, Demeter András hírt is adott Facebook-oldalán. „Az ideiglenes vezérigazgatói minőség miniszteri rendelet útján történt odaítélése Pál Attila jelenlegi gyártási igazgatónak, ma, 2022 szeptember 19-én, hétfőn, lehetőséget teremt arra, hogy egy programatikus menedzsment révén visszatérhessen a Színházba az egyensúly, az átgondoltság és a párbeszéd. Arra, hogy az átmeneti időszak 120 napja a három, fő, égető prioritásra összpontosuljon: a rehabilitációs projekt előkészítésére, az alternatív játékterek beazonosítására és a közönség tájékoztatására. Nem utolsó sorban a két színtársulat felkészítésére, valamint a repertoár átmeneti időszakhoz való igazítására” – írja közösségi oldalán az államtitkár.

„Annak a felelősségnek a tudatában mondok igent erre a felkérésre, hogy egy normálisan működő színházban az igazgató van a színházért és nem fordítva. Így tekintve, a tévedési lehetőség is kisebb, azonban ez nem ment fel az alól, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek ezért az intézményért. Számomra biztonságérzetet nyújt az, hogy ismerem az egész csapatot – egyrészt mert úgy érzem, mindenki mellettem van, másrészt mert pontos ismeretében vagyok az adott erőforrásoknak, amelyekből ki tudunk indulni a közös munkánk során” – nyilatkozta a kinevezett vezérigazgató.

Pál D. Attila 2011-től dolgozik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál, 2013-tól produkciós igazgatói pozíciót tölt be. Korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház menedzsmentjében dolgozott, valamint számos nemzetközi fesztivált szervezett, többek között a szarajevói Winterfest, a sepsiszentgyörgyi Reflex vagy a kolozsvári Interferenciák fesztiválokat. 2019-től óraadó tanárként dolgozik a Marosvásárhely Művészeti Egyetemen.

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyi származású elnöke és ügyvezető elnöke van az RMDSZ Nőszervezetének

krakoczi

Megvan az Európa-bajnokság új időpontja!

zkadar

Mezítláb a fűben fesztivál Marosvásárhelyen

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben