fbpx
Életmód Közélet Nagyvilág

Elhunyt II. Erzsébet királynő. Ő volt leghosszabb ideig a brit trónon

Fotó: Facebook/The Royal Family

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő – halálhíre hallatán az egész világ gyászba borult. A szomorú hírt a Buckingham-palota jelentette be egy közleményben. Azt írták, a királynő békésen, családi körben ment el Balmoralban ma délután.

Az egészségi állapota az utóbbi időszakban már egyre jobban gyengült, 2021 őszén kórházba került, de akkor nem derült ki, milyen vizsgálatokat végeztek el nála. Tavaly októbertől sétabottal kezdett közlekedni, 2022 februárjában pedig bevallotta az új védelmi miniszternek és annak elődjének egy tárgyalás során, hogy már egyáltalán nem tudja mozgatni a bal lábát. Február 20-án a palota rövid közleményben jelentette be, hogy a királynő elkapta a koronavírust, akkor azt írták, hogy enyhe, megfázásos tünetei vannak. Akkor a betegséget sikeresen legyőzte.

Szeptember 8-án a palota egy rövid közleményben tudatta, hogy aggasztó az állapota, és orvosi megfigyelés alatt tartják. A hír hallatára gyerekei és unokái azonnal a skóciai balmorali kastélyba siettek, hogy az uralkodónő mellett legyenek. 

II. Erzsébet halálával automatikusan fia, Károly herceg válik az ország uralkodójává, aki III. Károly néven lett az Egyesült Királyság uralkodója.

Károly 1948-ban született Londonban, apja a tavaly elhunyt Fülöp herceg volt. Kétszer is házasodott, első felesége Diana walesi hercegné volt, akitől két gyermeke született: Vilmos és Harry herceg. Jelenlegi felesége Kamilla, aki ma automatikusan brit királynévé vált. Károly 73 évesen válik királlyá, a brit korona történetében soha nem neveztek még ki ilyen idős uralkodót korábban.

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 júniusában koronázták meg. Férje Fülöp herceg volt, akihez 1947-ben ment férjhez, és aki 2021-ben hunyt el 99 évesen.

Erzsébet négy gyermek édesanyja volt, közülük a most 74. életévét töltő Károly walesi herceg a trónörökös, Erzsébet halálával ő lesz az Egyesült Királyság következő uralkodója.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig hatalmon levő brit uralkodó,

aki már a második világháború idején is ellátott közfeladatokat. Uralkodóként olyan jelentős eseményeket élt meg, mint a Brit Birodalom végső széthullása, a falklandi háború, az Egyesült Királyság uniós csatlakozása, majd az EU-s tagság megszűnése, az  ír-konfilktus, valamint az ahhoz kapcsolódó terrortámadások, az ír kérdés rendezése, és a skót függetlenségi népszavazás.

Ajánlott bejegyzések

Új kórház épülhet Marosvásárhelyen

zkadar

Áramingadozás az Azomures-nél

krakoczi

Már csak egy országból kellenek aláírások!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben