fbpx
Közélet Közigazgatás Szociális

Megszavazta a parlament: nő a munkanélküli segély összege

Döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetről, amely a munkanélküli segély értékének növelését írja elő – tájékoztat közleményében az RMDSZ.

Ennek értelmében 131 lejjel emelik a segély összegét

azok számára, akik elveszítették munkahelyüket, de az elmúlt 24 hónapban legalább 12 hónapot dolgoztak megszakítás nélkül,

nem teljesítik a nyugdíjazási követelményeket, illetve regisztrálták magukat a Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél (AJOFM).

„Az eddig érvényben levő rendelkezések szerint a segély kiszámításakor a Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) a szociális referenciamutató (ISR) 75 százalékát vette alapul, amely 394 lejt jelentett. Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés szerint ezentúl a szociális referenciamutató (ISR) teljes értékét, vagyis 525,5 lejt kell majd alapul venni a munkanélküli segély kiszámításakor, amely legalább 131 lejes többletet jelent a kedvezményezetteknek. A juttatás értéke tovább növekedhet a szolgálati idő függvényében, vagyis annak a munkavállalónak, aki legalább 3 évet dolgozott, az elmúlt 12 hónap bruttó átlagbérének három százaléka adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5 százalék, 10 munkaév után 7 százalék, 20 munkaév után pedig 10 százalékkal nő a munkanélküli segély értéke” – tájékoztatott Csép Éva-Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, Maros megyei törvényhozó a plénumi szavazását követően.

A szakpolitikus kifejtette, hogy annak a szülőnek, akinek bruttó havi jövedelme 3000 lej, több mint 20 év szolgálati ideje van és előreláthatatlan okok miatt munkahely nélkül maradt, az 525,5 lejes munkanélküli segély alapösszege kiegészül 300 lejjel, vagyis a bruttó átlagbérének 10 százalékával. Számára a juttatás értéke az eddigi 694 lej helyett havi 825 lej lesz, amelyre 12 hónapig jogosult.

Csép Éva-Andrea rámutatott arra is, hogy a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium júniusi adatai alapján 223 ezer munkanélküli személyt tartottak számon, akiknek több mint 47 százaléka nő: „továbbra is szorgalmaznunk kell a munkapiacon való elhelyezkedést, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk azokra a személyekre és szülőkre, akik akaratuk ellenére veszítették el munkájukat, aktív munkakeresésben vannak és biztosítaniuk is kell családjuk biztonságát ebben az időszakban” – nyilatkozta a képviselő.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

Ajánlott bejegyzések

Csak egy Maros megyei település maradt „vörös” zónában!

zkadar

Pénteken nyílik a Week-end telep!

zkadar

A „kapun” keresztül érkezett Székelyföldre a magyar válogatott!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben