fbpx
Ajánló Közélet Kultúra

Pálosan szép az élet. Rendtörténeti vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban

A pálos rend történetét bemutató Pálosok című vándorkiállítás érkezik Marosvásárhelyre. A különleges rendtörténeti bemutató megnyitója a Vásárhelyi Forgatag része lesz.

Augusztus 28-án, vasárnap 16 órától a marosvásárhelyi református Vártemplom, gótikus termében zajlik a Pálosok című kiállítás hivatalos megnyitója, majd a résztvevők átsétálnak a Maros Megyei Múzeum Történeti és Régészeti Osztályának székhelyére megtekinteni a tárlatot, amely év végéig lesz Marosvásárhelyen.

A pálos rend történetét bemutató Pálosok című vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pálos Rend és a Maros Megyei Múzeum együttműködésével valósul meg. A kiállítást az első remete szerzetes, a január 15-én ünnepelt Remete Szent Pál legendája nyitja: a szerzetes a thébai pusztába menekült a keresztényüldözés elől, eledele évtizedeken át napi fél cipó volt, amit egy holló hozott számára. Halálakor két oroszlán ásta meg a sírját, ez a jelenet a rend címerében is megtalálható. A kiállítótermek évszázadok emlékeit vonultatják fel, és a pálos lelkületet, a rend jólétét, gazdálkodását, alkotó tevékenységét, majd hanyatlását és újjászületését, a szentek kultuszát, a pálosok és a világ kapcsolatát, valamint a rend anyagi és szellemi örökségét mutatják be.

A pálosok a magyar rendtartományban öt kolostort tartanak fenn (összesen 18 rendtaggal), s ezek a helyszínek központi helyen, egy terepasztalon futó vasútmodell megállóiként szerepelnek a kiállításban. A modellvasút az évente Budapestről a rend lengyelországi központjába, Częstochowába induló Fekete Madonna zarándokvonatot jeleníti meg, amely szimbolikusan összeköti az öt magyar kolostort Częstochowa Jasna Góra kolostorával.

A tárlat egy remete barlanggal kezdődik. Innen kilépve az elmúlt 750–770 év meghatározó tevékenységeiről tájékozódhat a látogató: a mindennapi kolostori életről, a gazdálkodásról, a liturgikus életről és a lelkipásztorkodásról.

A pálos rendet a XIII. század közepén alapították, és az egyetlen olyan ma is működő magyar rend, amelyet a pápa a középkorban elismert. A rend történelmét hanyatlás és újjászületés jellemezte, kolostorai többször elpusztultak vagy feloszlottak, de a rend fennmaradt és közép-kelet-európai jelentőséggel bír. 

Ajánlott bejegyzések

Bemutatják a „Milvus” Nemzetközi Természetfotó Verseny legszebb alkotásait

krakoczi

Szülőföldön magyarul támogatás – közel a leadási határidő

krakoczi

Csak indokolt esetben vághatnak ki fát

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben