fbpx
Ajánló Kultúra

Színházi kavalkád a Forgatagon. Több ingyenes előadás érkezik Budapestről is

A térség legnagyobb színházi forgatagára számíthatunk augusztus 23-28. között Marosvásárhelyen, hiszen számos izgalmas előadás érkezik a Vásárhelyi Forgatagra, legtöbbjük ingyenesen látogatható, csupán helyfoglalást igényel.

A Spectrum Színház a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával hat előadást hoz a Vásárhelyi Forgatag rendezvénykínálatába.

A Budapesti Nemzetitől

A Remete és Hatujjú – RH+ című álomjátékkal veszi kezdetét a színházforgatag augusztus 23-án, kedden 19 órától a Maros Művészegyüttes előadótermében. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tragikomikus hangvételű darabja egy üzemben a dübörgő szalagsor mellett, rengeteg tojás, szalmabálák, zajos gyári eszközök között játszódik, ahol filozofikus párbeszédek hangzanak el. A darab érdekessége, hogy nem tudjuk, pontosan kik beszélgetnek, a szereplők kilétére magának a nézőnek kell rájönnie. Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Augusztus 24-én, szerdán 18.30-tól a Spectrum Színházban lesz látható Szűcs Nelli önálló estje Fedák Sáriról. A Dobronyi rózsát Zsazsának című előadás központi gondolata az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett, soha nem múló szeretet. Ebben osztozik a beregszászi Fedák Sárival az előadás két kárpátaljai résztvevője: Szűcs Nelli és a narrátorként közreműködő, ugyancsak Jászai Mari-díjas színművésznő Tarpai Viktória.

Ugyancsak szerdán 20 órától tekinthetik meg a Maros Művészegyüttes előadótermében A helység kalapácsa című darabot a Budapesti Nemzeti Színház és Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadásában, illetve Vidnyánszky Attila rendezésében. Petőfi Sándor első könyve 1844 októberében jelent meg, de a mű nem aratott sikert, a kötetből még évek múlva is voltak fölös példányai a kiadónak, 1847-ben az összes költeményekből is kihagyta.  Annál sikeresebb lett a mű később, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre inkább vevő lett a közöség. A mű minden bája és humora mellett ez az előadás a beregszászi társulatól is szól, arról, hogy a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze. Nem hangolják át Petőfi művét, de abból indulnak ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. Ezzel az előadással csatlakoznak a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.

Augusztus 25-én, csütörtökön 16 órától A. P. Csehov Egyfelvonásos komédiák című előadását tekinthetik meg a forgatagozók a Spectrum Színházban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában. Csehov három művét: A medve, A dohányzás ártalmairól és a Leánykérés című alkotásokat két évtizeddel ezelőtt, 1997-ben mutatta be először a társulat Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás sikere azóta is töretlen.

A várban is

Itt lesz Berecz András is Forgatagon a Tegnap is ma mentem haza című előadásával, melyet augusztus 26-án, pénteken 17:30-tól láthat a közönség a Várudvaron, a Figura színpadon, ezért az előadáson való részvétel nem igényel foglalást.  Énekeket, megindító mendemondákat hallhatunk nagy kezű, tág torkú, deli ifjakról és mozgalmas fehérnépekről. A műsor egyben ünnepi megemlékezés híres mulatók, és mulatások igaz szereplőiről, régvolt csárdaküszöbök, kocsmalépcsők híres koptatóiról, bogáncs sorsú határbeliekről, kiknek apját-anyját senki nem tudta.

Augusztus 27-én, szombaton 18 órától a Spectrum Színházban lesz látható a Budapesti Nemzeti Színház és az Spectrum Színház előadásában a Sára asszony című színjáték, amely egy 19. századi család történetét meséli el, ahol a gyermekáldás bősége eddig mindig tragédiába fulladt. Miután megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát, hirtelen minden megváltozik.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Budapesti Nemzeti Színház  és a Spectrum Színház előadásában látható, fennebb említett előadásokon a részvétel ingyenes, viszont előfoglaláshoz kötött. Már lehet helyet foglalni a Spectrum Színháznál a 0744 301 875-ös telefonszámon, illetve a Maros Művészegyüttesnél a 0757 059 594-es telefonszámon.

Továbbá Kilyén Ilka és Ritiu Ilka Krisztina előadásában augusztus 28-án 18 órától a Tündökletes világ című Tamási Áron emlékműsor is látható lesz a bábszínház régi Posta utcai székhelyén. Az előadásra a belépés ingyenes és előfoglalást nem igényel.

Címszerepben a színigazgató

Ugyanakkor két belépőjegyes színházi előadás is érkezik a Forgatagra, mindkettő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban kerül színpadra. Augusztus 25-én, csütörtökön két alkalommal is előadja a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadását: 16 órai és 20 órai kezdettel. A 20 órától kezdődő előadás egyben a Vásárhelyi Forgatag nyitógálája is.

A Komáromi Jókai Színház Tóték című előadását pedig augusztus 27-én, szombaton 20 órától tekinthetik meg a nézők. Örkény István egyik legismertebb művének címszerepét Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója játssza.

 A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban látható előadásokra már lehet is jegyet vásárolni a biletmaster.ro weboldalon.

Ajánlott bejegyzések

Meggyúlt az öröm gyertyája

krakoczi

Újabb összeíró pont és egy zöldszám a marosvásárhelyi népszámlálás gördülékenyebbé tételéért

Szász Cs. Emese

Könyvsorozat a „színin” a doktori kutásokból

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben