fbpx
Ajánló Kultúra

Vibráló fiatalos energiák egy romosodó épületben: Szféra nyolcadik alkalommal Marosvásárhelyen

Fotók: Facebook/Szféra

A Szféra különleges hangulatához hozzátartozik a régi és az új ellentéte. A romosodó épületek és a bennük nyüzsgő, vibráló, fiatalos energiák összhatása teszi egyedivé a Szférát – többek között erről beszélt interjúnkban a fesztivál főszervezője, Fülöp Tímea. A kis fesztivál, amely nem akar nagyobb lenni augusztus 13-14-én zajlik, Marosvásárhelyen, a Horea utcai volt 4-es iskola épületének udvarán.

– Ha valaki nem ismerné, annak, hogy mutatnád be, mi az a Szféra?

– A Szféra egy kortárs művészeti műhely és fesztivál Marosvásárhelyen. Egy barátságos, laza és kreatív közegben összehozzuk a fiatal művészeket és a műkedvelőket, kultúrafogyasztókat. Lehetőséget biztosítunk a pályakezdő alkotóknak a megmutatkozásra, valamint számos művészeti projektnek vagyunk a kezdeményezői és támogatói.

Fülöp Tímea, főszervező

– Sokáig az Aranykakast „aranyoztátok” be, pár éve pedig a Horea utcai volt iskolaudvart. Mit lehet tudni az idei helyszínről?

– A helyszín választása tudatos, hiszen olyan fontos marosvásárhelyi terekben mutatkozunk meg, amelyek el vannak hanyagolva, de szerintünk fontosak a város számára.

Szeretnénk a Szférán keresztül felhívni a figyelmet a város gazdag épített örökségére, és arra, hogy ezekről érdemes gondoskodni és rendeltetést szánni nekik.

Így volt éveken keresztül a Szféra helyszíne az Aranykakas (Bürger palota, műemlék épület), amelynek a felújítása idén fejeződött be és már nyitva is áll a nagyközönség elött. Az Aranykakas után a Horea utcába, a volt 4-es iskola (volt Európa Gimnázium) és zsidó iskola épületeibe költöztünk. Ez az épület még az ezernyolcszázas években épült, és noha nem műemlék, de a város történelme szempontjából jelentős, a nagy zsinagóga szomszédságában található, ugyanakkor az egységes, történelmi utcakép megőrzése miatt is fontos lenne az épület állagmegőrzése. A fesztiválon, szombaton egy történelmi séta során Orbán János művészettörténész majd be is mutatja az iskolát és a környéket. Szerencsére hamarosan itt is elkezdődik az épület felújítása, és a Szféra jövőre egy új helyszínre költözik. Ezt még nem árulhatjuk el, hogy hova, de sajnos vannak még megmentésre váró épületek. A Szféra különleges hangulatához hozzátartozik a régi és az új ellentéte. A romosodó épületek és a bennük nyüzsgő, vibráló, fiatalos energiák összhatása teszi egyedivé a Szférát.

– Kortárs művészeti műhelyként emlegetitek. Milyen művészeti ágak kapnak helyet a Szférán? Hogyan?

– Egész évben azt kutatjuk, hogy milyen új művészeti projektek születnek, mi foglalkoztatja a művészeket, milyen kifejezési formákat keresnek. Ismerkedünk az alkotókkal és keressük a kapcsolódási pontot. A hagyományos művészeti ágak, mint a festészet, zene, színház, film mellett bemutatunk számos kísérleti és újszerű projektet is. Videóinstallációkat, performanszokat, utcaművészetet, graffitit vagy éppen a helyhez köthető installációkat.

Idén például Kürti Andrea a Guttenberg Kiadónál megjelent, László Noémi – Kürti Andrea: Darázsolás című kötet illusztrációiból lesz egy kiállítás. A fesztiválozók találkozhatnak majd Pataki Réka fa- és féminstallációival, és megtekinthetik Vajna Gábor fából készült dekorációs tárgyait is. Gabriela Nicolae képzőművész részt is vesz a fesztiválon, és helyben alkot, valamint tőle grafikákat is láthatunk majd, amelyeket kifejezetten a Szférára készített.

Hagyományos és újszerű művészetek is a romosodó falak között

De meghívottunk Bukarestből a Giuvlipen független, feminista, roma színház is, nekik a színház mellett számos más művészeti projektjük is van. Nálunk több videóinstallációval és egy koncerttel mutatkoznak be.

A Szférán lesz egy moziterem is, ahol egész nap pörögnek majd a filmek. Bemutatjuk a Csibi László Nussbaum 95736 alkotását, és válogattunk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak és a Mediawave somogyfajszi alkotótáborában készült alkotásaiból.

Két színház projekt is lesz. Az egyik helyi alkotás, Oproiu Nicolette Csendsötét egyéni előadása Kiss Tibor Noé Beláthatatlan Táj című kötete alapján. A másik pedig inkább egy színházi performansz, amely Svetlana Aleksievici „A háború nem asszonyi dolog” könyve alapján reflektál az ukrajnai háborúra és a nők ellen elkövetett atrocitásokra hívja fel a figyelmet. Az előadás rendezője Anda Drăgan.

– Egy fesztivál nem fesztivál zene nélkül. Milyen zenei irányzat kedvelői kapják meg igazán a helyüket a Szférán?

 – A Szféra

nem egy adott zenei irányzat köré épül, hanem mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy bármilyen művészeti ágban, így a zenében is, milyen új alkotók és alkotások születnek.

Főként az alternatív zenei szcénán keresgélünk és törekszünk arra, hogy többféle zenei irányzat is megjelenjen. A klasszikustól a rockig, a kísérleti zenétől, az elektronikus hangzáson át egészen a jazzig.

– Idén milyen koncertekkel, fellépőkkel csalogatjátok a fesztiválozókat? Jellemzően a nagyközönség számára ismeretlen előadók, művészek, zenészek?

Idén is egy változatos zenei kínálattal készültünk a Szférára látogatóknak. A szombati napot a kolozsvári Csodás Lények nyitja, ők egy kéttagú zenekar Varga László Edgár énekes, gitáros, dalszerző és Gyergyai Csaba Zoltán, billentyűs. Akusztikus felállásban fogják előadni saját szerzeményeiket. Utánuk a vásárhelyi Stonecrops zenekart fogadjuk a színpadon, ők egy pszichedelikus, blues rock csapat és a vadonatúj Fényéhség című lemezüket mutatják be nekünk. Fél héttől a Flow.Strings és Parsecproject rendhagyó koncertre kerül sor. Ez egy olyan közreműködés, amelyben egy klasszikus zenét játszó kvartettet egy elektronikus zenét játszó producerrel hallgathatunk meg. Egy különleges előadásnak leszünk szemtanúi, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy ebben a felállásban muzsikálnak.

A szombati napot a hunyadi származású, de Kolozsváron tevékenykedő lemezlovas Zo és YardieFlo, a Basska egyik MC-je zárja, ők egy dub, reggae szettel jönnek hozzánk.

Fesztiválélmény és zene. Kis fesztivál a Szféra, és nem akar nagyobb lenni

Vasárnap a Mixed Feelings Collective zenekarral kezdünk. Ők egy kolozsvári duó, Angi és Patrícia. Utánuk Románia első női trap zenekarát fogjuk meghallgatni. Kali és Niko G. első lemeze a „Tehno-Vrăjitoarele” nevet kapta, amivel a Ferentari duó meg akarja változtatni a romák, különösen a nők ábrázolását, elszakítani őket az áldozat fogalmától, miközben hozzájutnak erejükhöz, bátorságukhoz és életörömükhöz.

A harmadik fellépőnk a Baló Sámuel Trió lesz. A 2020 tavaszán alakult trió zenéjében a hardbop és a modális jazz elemei organikus egységet alkotnak a magyar népzenei motívumokkal.  A Müpa által szervezett Jazz Showcase-en 2021-ben két díjat is elnyertek, kivívva a nemzetközi zsűri tetszését.

Az idei Szférát a Fran Palermo zárja. A zenekart a karibi multiinstrumentalista énekes-dalszerző, Henri Gonzo alapította nagyon fiatalon 2012 végén Budapesten. Élénk, öröklött kulturális háttérrel rendelkeznek, mint például a kubai, spanyol, görög és magyar. A 2015 Petőfi Zenei Díjak „Év felfedezettje” kitüntetést elnyerő csapat indie, rock and roll, afro pop gitár muzsikát fog nekünk játszani.

Kinézetében is mindig izgalmas a Szféra? Idén milyen hangulatot teremtetek az iskolaudvaron?

– Mától kezdődik intenzíven a Szféra építése, amely önmagában egy kreatív és közösségi munka. A fesztivál bútorzatát is mi építjük, és szeretnénk egy közvetlen és barátságos helyszínt kialakítani. Idén lemondtunk a színpadról is, de a koncertekről persze nem. Csupán szeretnénk a zenészeket közelebb vinni a közönséghez, hogy bensőségesebb hangulatot hozzunk létre. A Szféra egy kis fesztivál, és nem is szeretnénk nagyobbak lenni a résztvevők számának tekintetében, és éppen ezért tudunk közvetlenebb hangulatot kialakítani.

– Sokat dolgoztatok azon, hogy idén „zöldebbé” tegyétek a fesztivált. Hogy sikerül?

– Számos olyan döntést hoztunk, amellyel kíméljük a környezetünket és számos környezettudatosságra ösztönző programot is szervezünk.

Nagy eséllyel az ország legzöldebb fesztiválja lesz a Szféra.

A Szférán többhasználatos és újrahasznosított műanyagból készült poharak lesznek, amelyeket 10 lejért lehet megvásárolni, de vissza is váltjuk a nap végén. Ezeknek a dizájnja is – akárcsak a fesztiválpólóink – olyan üzeneteket tartalmaznak, amelyek a klímatudatosságra sarkallnak. Készítettünk szelektívhulladékgyűjtő kukákat és még több biciklitartót helyezünk el a fesztiválra, mert azt szeretnénk, hogy minél többen hagyják otthon az autóikat. Egyébként a számos környezettudatos intézkedésünk bevezetését a Milvus Group Fesztivál zöldítésre meghirdetett pályázatunkból valósítjuk meg. Kifejlesztettünk egy szelektívgyűjtő hulladékról szóló kvíz applikációt is, a SWAPP-ot (Sepective Waste App), amelyet a Szférán mutatunk be, de a gyerekeknek lesz szelektívgyűjtő játék is, amelyet a partnereink a Circulo Egyesülettől vezetnek majd le. Ők bemutatják azt is, hogyan lehet a műanyagot újrahasznosítani, és milyen gépek szükségesek ehhez. Elhívtunk olyan vállalkozókat is, akik környezettudatos vagy bio termékeket forgalmaznak, de a fesztivál beszállítói is mind-mind helyi kisvállalkozások.

– Kik a célközönségetek? Kiket vártok?

A Szférára a marosvásárhelyi és Maros megyei fiatalokat és az alternatív művészetek kedvelőit várjuk. Azokat, akik szívesen hallgatnak kevésbé ismert, még be nem futott zenekarokat is, akik maguk is kutatják az újabb meg újabb zenéket, keresik a különféle kifejezési formákat vagy akár szívesen részt vesznek egy-egy alkotói munkafolyamatban. Ugyanakkor a Szféra egy találkozási pont az alkotók számára is, ezért őket is örömmel látjuk.

Ajánlott bejegyzések

Újdonságokkal várják a Múzeumok Éjszakájára látogatókat

Rákóczi Kinga

Ma van a nemzeti összetartozás napja

Rákóczi Kinga

Indul a banzáj – elrajtolt a Vásárhelyi Forgatag

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben