fbpx
Közélet Kultúra

Hunyadi János-szobrot avattak Marosvásárhelyen: az ünnepségen az AUR is megjelent román zászlókkal

Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

A román és a magyar történészek kedvenc történelmi alakja, Hunyadi János mellszobrát avatták fel szombaton Marosvásárhelyen. Az ünnepélyes szoboravatón az Az AUR Maros megyei szimpatizánsai is megjelentek román trikolórt lobogtatva.

A Bocskai Vince szobrászművész által készített emlékművet a Batthyány Tanárok Köre adományozta Marosvásárhelynek, a polgármesteri hivatal pedig úgy döntött, hogy a középkori várban kap méltó otthonra a szobor, amelyen a hadvezér latin neve: Johannes de Hunyad és a nándorfehérvári csata éve, 1456 áll.

Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel
Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

A román és a magyar történészek kedvenc történelmi alakja

„Hunyadi János a román és a magyar történészek kedvenc történelmi alakja. Alig van olyan történelemkönyv a középkorról, amely ne szentelne legalább néhány oldalt a hadvezérnek és a kormányzónak. Már életében legendává vált, és a balladaírók kedvenc hőse volt” – mondta Soós Zoltán polgármester az eseményen. „Hunyadi János a román és a magyar nemzet panteonjában, valamint az oszmánellenes harcok hőseinek európai panteonjában foglal helyet. Nem véletlenül született meg az a szép hagyomány, hogy a déli harangszó minden nap emlékeztet bennünket az ő győzelmére. Valahányszor elmegyünk e szobor mellett a várban, emlékezzünk arra, hogy ha nekünk, magyaroknak és románoknak sikerült ilyen jól összefognunk a háború alatt, akkor semmi akadálya, hogy békeidőben is együttműködjünk – például Marosvásárhely sikeréért” – zárta beszédét Soós Zoltán polgármester.

Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

Az eseményen részt vett Martonyi János professzor, Magyarország volt külügyminisztere is. Az ünnepi eseményen a közönség a Codex együttes zenéjét élvezhette, a régizene együttes a 15-19. századi európai klasszikus zenét játszott korhű hangszereken.

Nem tetszett a latin név az AUR-nak

Az ünnepélyes szoboravatón román trikolórt lebegtetve részt vettek az AUR Maros megyei szimpatizánsai is, akik Facebook-oldalukon már korábban nehezményezték, hogy a Hunyadi nevét nem románul tüntetik fel a szobron. „A román nyelvet megint eltapossák Marosvásárhelyen, ahol Soós Zoltán polgármester futószalagon szobrokat állít fel, természetesen anélkül, hogy a nevet románul feltüntetné! Hogy hány latinul beszélő van még Marosvásárhelyen, nem tudjuk, de azt biztosan tudjuk, hogy a Hunyadi Iohannes de Hunyadtól a Hunyadi Jánosig csak egy lépés van” – írták a Facebook-oldalukon, ahol az is kiderül, hogy hivatalosan kérték a Művelődési Minisztériumot, a Román Akadémiát és a Prefektusi Intézményt, hogy lépjenek ezügyben, és érjék el, hogy Hunyadi neve románul szerepeljen a szobron.

Fotó: Maris-Cristian Daniel

Az ünnepségen végül rendbontás nem történt, az AUR szimpatizánsai a végén trikolórok társaságában fotózkodtak a szobor előtt.

Ajánlott bejegyzések

10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok

zkadar

Elhalasztanák a helyhatósági választásokat

zkadar

Országos bajnok az ISK U8-as sakkcsapata

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben