fbpx
Közélet Közigazgatás

Marosvásárhelyen is megjelent az Uber

Fotó: Pixabay

Az amerikai cég romániai leányvállalata közleményben jelentette be, hogy július 6-án a megyeszékhely is felkerült a vállalat térképére.

Marosvásárhellyel együtt immár 19 romániai városban van jelen a cég. A többi romániai városhoz hasonlóan az Uber kizárólag személyszállításra vonatkozó engedéllyel rendelkező sofőrökkel működik együtt.

A céget 2009-ben alapították San Franciscoban. A vállalat hamar népszerűvé vált az utasok és a sofőrök körében is, ezért hamarosan nemzetközi színre lépett. Jelenleg több mint 10.000 várost fednek le.

Előny-e vagy hátrány a városnak, az új személyszállító megjelenése? – kérdeztük Portik Vilmos alpolgármestert

Minden olyan gazdasági tevékenységnek örülünk, ami a marosvásárhelyi embereket minőségi és XXI. századi szolgáltatásokhoz juttatja.

Az Uber az egész világon új, innovatív megoldást kínált a közösségi közlekedésre, s bár igen, voltak olyan városok, ahol bírósági úton próbáltak akadályokat gördíteni eléje, hosszú távon ez nem megoldás és nem is fenntartható.

Portik Vilmos alpolgármester

Meglátása szerint, hogyan érinti az új szolgáltatás a meglévő taxis társaságok tevekénységét?

A taxizásnak is meg kell újulni, ehhez remélem a jogalkotó is kellő törvényes kereteket fog nyújtani, ettől függetlenül szerintem nem az a kérdés, hogy a marosvásárhelyi taxisok miként fognak viszonyulni az Uberhez, hanem, hogy képesek-e javítani a szolgáltatásokon. Nem utazhatunk míg a világ és még két nap középszerű körülmények között, nem ritkán bűzös és takarítatlan autókban, ahol a bankkártyás fizetés felvetésére felhorkanás a válasz. Tisztelettel adózva természetesen ama kevés taxis felé, aki egyébként ezt lehetővé tette, ugyanis örömömre ilyennel is találkoztam már Marosvásárhelyen.

Abban egyébként, hogy a taxisok jobban teljesítsenek, könnyebben dolgozhassanak, elérhetőbbé tegyük számukra is azokat a körülményeket, amelyek segítik őket a szolgáltatásaik színvonalának növelésében a hivatal partner fog lenni, a nyári időszakot követően találkozássorozatra fogjuk hívni őket, hogy közösen határozhassuk meg a következő időszakra vonatkozó célokat és feltételeketnyilatkozta Portik Vilmos.

Tartanak-e attól, hogy a kolozsvári taxisokhoz hasonlóan a marosvásárhelyiek is fellázadnak a konkurencia ellen, kérdeztük még az alpolgármestert.

Amiként az Uber működéséhez sem kell az önkormányzatnak működési engedélyt kibocsátani, úgy abban az esetben ha a taxisok szövetsége esetleg ilyet lép, az önkormányzatnak ahhoz sem lesz meglátásom szerint köze – mondta az alpolgármester.

Az Uber hálózatban dolgozó sofőröknek a Román Közúti Hatóság engedélyével kell rendelkezniük

Ahhoz, hogy egy gépkocsivezető szerződést kössön a vállalattal, el kell érnie a vezetéshez előírt korhatárt, legalább egy éves vezetési tapasztalat szükséges, és minden sofőr egy úgynevezett átvilágításon kell átessen – írja honlapján az Uber. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Hét kihívója van a választásokon Péter Ferencnek

Rákóczi Kinga

Elindult a szavazás

Pápay Kamilla

Gyászol a marosvásárhelyi sportélet

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben