fbpx
Ajánló Életmód Kultúra

Ákos tíz év után újra Marosvásárhelyen, ezúttal a Vásárhelyi Forgatagon

Fotó: Haáz Vince

A 9. Vásárhelyi Forgatag ismét teljesértékű, korlátozások nélküli fesztivál lesz – először, amióta a Marosvásárhelyi Vár a rendezvény központi helyszíne. Az augusztus 23-28. között zajló rendezvény fő fellépője Ákos lesz, aki tíz év után tér vissza Marosvásárhelyre. A szervezők ugyanakkor idén kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalokra, UV-color partit főként nekik szerveznek.

A vár udvarán tartott sajtótájékoztatón a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, Szente Katalin azt hangsúlyozta, hogy a kilencedik Vásárhelyi Forgatagra készülnek, a csaknem tíz éves Marosvásárhelyért Egyesület pedig ez idő alatt a szervezőcsapattal együtt folyamatosan változott, bővült, és alkalmazkodott a marosvásárhelyiek elvárásaihoz.

„Az első szó a köszöneté: a csapat minden korábbi és jelenlegi tagjának. A támogatóinknak, vállalkozó barátainknak, a Szövetség Maros megyei és marosvásárhelyi vezetőinek, a magyar kormány tisztségviselőinek. Ennek köszönhető, hogy a rendezvény nem csak közösséget épített, de a magyar nemzetpolitika leglátványosabb marosvásárhelyi megjelenítőjévé is válhatott. A szándék, az elvégzett munka mit sem ér, ha a szükséges pénzügyi forrásokat nem tudjuk hozzá megszerezni. Köszönet illet ezért mindenkit, aki ilyen formában is kitüntet bizalmával”.

Az egyesület elnöke az elmúlt évtized különleges marosvásárhelyi megvalósításának nevezte a Vásárhelyi Forgatag fennmaradását, amiként azt is a rendezvény elért fokmérőjének tartja, hogy az idei rendezvény zárókoncertjét a Kárpát-medence egyik legnagyobb elismertségű előadóművésze nyújtja.

„Hatalmas megvalósítás az, hogy ma is itt ülünk, csaknem egy évtizeddel a gondolat megszületése után, a járványhelyzet két kilátástalan éve után, és a kilencedik Vásárhelyi Forgatag tervezett programjáról számolunk be a marosvásárhelyieknek. A Vásárhelyi Forgatag ezért továbbra is integráló rendezvény akar maradni, ahol minden korosztálynak, minden érdeklődési körrel bíró marosvásárhelyinek okot adunk arra, hogy kimozduljon otthonról” – fogalmazott Szente Katalin. Hozzátette, bár a rendezvény tíz éve azzal a fő céllal született, hogy a marosvásárhelyi magyar kulturális napok szerepét töltse be, természetesen a román ajkú közönségre is számítanak, hiszen a magyar kulturális értékek velük való megismertetése legalább olyan fontos, mint az, hogy a marosvásárhelyi magyarok ünnepelni merjenek. Ennek érdekében a pénteki napon ismert, népszerű román zenekar koncertjére is sor kerül a Forgatag várbéli színpadán.

Jakab Orsolya mint főszervező

Szente Katalin rámutatott, hogy ez az első év, amikor a marosvásárhelyi várban szabadon, mindenféle megszigorítások nélkül ünnepelhetünk. A Marosvásárhelyért Egyesület elnöke elmondta, egy ekkora rendezvény szervezése összetett feladat, határozott koordinációt és nagyon sok közreműködést igényel, amely feladatot idén Jakab Orsolya fogja ellátni.

Jakab Orsolya

Jakab Orsolyát a marosvásárhelyiek az Erdélyi Magyar Televízió műsorvezetőjeként ismerhetik, de a Forgatag szervező csapatának már a kezdetek során tagja volt,

„A Marosvásárhelyért Egyesület szinte minden rendezvényében közreműködtem az utóbbi években, legyen az húsvéti vagy adventi vásár vagy március 15-i ünnepi esemény. Bizonyos szeleteket én is bevállaltam, mert mindig úgy éreztem, hogy ez egy közösségi ügy. A közösséget egyrészt meg lehet mozgatni, másrészt építeni is lehet. Nekem pedig ez szívügyem, s ezért ott voltam és szerepet vállaltam” – mesélte önmagáról az új főszervező, aki nagyon örült a felkérésnek, de a nagy kihívásokra jellemző izgalommal készül a próbatételre.

„Nagy kihívás, amire nem tudtam nemet mondani. A közösség számára egy nagyon fontos, értékteremtő eseménynek tartom a Forgatagot, amely megmutatta, hogyan kell igényesen szórakoztatni Marosvásárhelyen, felállította már a mércét. Aki ebben szerepet vállal, az a közösséghez hozzátesz, ha csak egy kis szalmaszálat, akkor is” – fogalmazott Orsolya, aki célul tűzte ki önmaga számára a tinédzserek bevonzását a rendezvényre.

Ákostól az UV-color partiig

Az augusztus végi rendezvény fő fellépőiről Molnár Imola számolt be. Mint megtudhattuk, csütörtökön a 4S Street zenél majd a forgatagozóknak, a gyergyószentmiklósi zenekar úgy tűnik, hogy a legújabb erdélyi és magyarországi hírnévre törekvő formáció, a vásárhelyi fiatalok körében is egyre szélesedő rajongótáborral. Pénteken az idősebb korosztálynak kedvez a rendezvény, ugyanis a fél évszázada alakult, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett slágergyáros Apostol lép fel a Forgatag fő színpadán, de a generációk által ismert legendás román együttes, a Compact is a húrok közé csap majd. Szombaton biztosan bulizhatunk majd a Punnany Massif zenéjére, a pécsi underground csapatból mára már fesztivál-headlinerré avanzsált zenekar is újdonságnak számít a Forgatagon.

A legnagyobb névnek az idei évben egyértelműen Ákos számít, aki tíz év után tér vissza Marosvásárhelyre koncertezni. Ákos vasárnap este énekel a Forgatag főtéri színpadán, előtte még viszont Nagy Feró és a Beatrice jól ismert slágereire is bulizhatunk majd.

Kezdő sajtótájékoztatón

Fókuszban a fiatalok

A Vásárhelyi Forgatag ugyanakkor idén kiemelt figyelmet fordít a tizen- és huszonéves fiatalokra, főként rájuk gondolva szerveznek a koncertek után úgynevezett afterpartikat.

„Két szabadtéri és két zárt térben szervezett bulira is sor kerül, olyan neves lemezlovasokkal, akik lázba hozzák a fiatalokat. Az úgynevezett UV-color parti látványban is igazi különlegességnek számít most a parti piacon” – fogalmazott Molnár Imola.

Idén jóval több drogprevenciós programra számíthatunk, bár eddig sem volt a téma idegen a rendezvényen.

A 2022-es évben minden eddiginél több színházi programra lehet majd számítani, keddtől vasárnap gyakorlatilag minden nap lesz színházi előadás, ugyanis a Spectrum Színház, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is nagy erőkkel szállt be a programkínálat gyarapításába.

Az Erdélyi Hagyományok Háza jóvoltából idén újra láthatjuk a Magyar Állami Népi Együttes kivételes tehetségű táncosait, akik ezúttal az „Idesereglik, ami tovatűnt” című, Tamási Áron műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozást adják elő. Folkprogramokról azonban a Maros Művészegyüttes is gondoskodik majd, de a családi programok és az EgészségForgatag is szerves része idén is a rendezvénynek, amiképp a TékaForgatag, a kerekasztal-beszélgetések, a kiállítások, valamint a sportesemények sem maradnak el.

Ajánlott bejegyzések

Üdvrivalgással, kézszorításokkal fogadták Marosvásárhelyen a Boldogasszony Zarándokvonatot

Szász Cs. Emese

Színházi kavalkád a Forgatagon. Több ingyenes előadás érkezik Budapestről is

Szász Cs. Emese

Pavarotti és a Három Tenor karmestere tart előadást Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben