fbpx
Közélet Közigazgatás

Elszálló gázárak: ismét leállította működését az Azomureș

Az elszálló európai gázárak miatt több európai nagy műtrágyagyár is leállt a közelmúltban, ma pedig Románia legnagyobb ilyen üzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomureș, jelentette be, hogy ismét felfüggesztette tevékenységét. Tavaly decembertől idén áprilisig ezt egyszer már megtette, aztán újrakezdte a termelést a viszonylag alacsonyabb energiaár környezetben – jelenti az MTI.

A vállalat szerdai közlése szerint az elmúlt napokban a gáz nemzetközi ára hirtelen megnőtt megawattóránként 80 euróról 125-130 euróra. Egy amerikai cseppfolyósgáz-terminál felrobbanása, a gázszállítási láncokban tapasztalt problémák és a gáz fokozott betárolása a téli idényre együttesen áremelkedést idéztek elő. Ezzel párhuzamosan a műtrágya ára csökkent, így már nem gazdaságos a termelés – olvasható a közleményben.

Az üzem vezetősége ezért felfüggesztette a műtrágyához szükséges ammónia gyártását, amit gázból állítanak elő. A műtrágya gyártása csak addig folytatódik, amíg tartanak az ammóniatartalékok. Közölték, hogy más európai termelők is hasonló döntést hoztak az általános kedvezőtlen piaci helyzet miatt.

Harri Kiiski, az Azomureș vezérigazgatója nehezményezte, hogy Romániában a nagy energiafogyasztók nem kapnak segítséget, a román állam ugyanis nem alkalmazza az EU által biztosított támogatást, amelynek a jogi keretét már elfogadták, de az alkalmazásáról még folyamatban vannak a tárgyalások a román hatóságokkal. Példaként említették Bulgáriát, ahol a nagy ipari fogyasztók korlátozott áron, 72 euróért jutnak gázhoz.

A vállalat egyelőre nem tervezi kényszerszabadságra küldeni a dolgozókat, de rákényszerül, ha hosszú időre kell felfüggesztenie tevékenységét – olvasható a közleményben.

Az Azomureș évente 1,6 millió tonna műtrágyát gyárt, amelynek mintegy 75 százaléka a román piacra kerül. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly decembertől áprilisig már felfüggesztették egyszer a működésüket szintén a magas energiaárak miatt.

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyre látogat az első magyar nő, aki meghódította a 6812 méteren fekvő Ama Dablam csúcsot

Pápay Kamilla

Utalják a a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatást

krakoczi

Meghallgatásra talált a víkendtelepi vállalkozók kérése

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben