fbpx
Környezetvédelem Közélet Szociális

Újabb kiadáshoz érkezett a Háztartási gépek roncsprogramja

Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

Pénteken startolt a háztartási gépek roncsprogramja, amely által a kormány arra buzdítja az állampolgárokat, hogy cseréljék le régi, nagy áramfogyasztású háztartási gépeiket energiatakarékosakra – közölte a Marosvásárhelyi Rádió.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) közölte, hogy a magánszemélyeknek pénteken 10 órától 7 nap áll rendelkezésükre, hogy felhasználói fiókot hozzanak létre az AFM erre a célra létrehozott internetes felületén. Laurenţiu-Adrian Neculaescu, az AFM elnöke elmagyarázta, hogy a felhasználói fiók létrehozása nagyon fontos lépés, mert ezen keresztül lehet majd kiválasztani a kívánt készülékeket a program 3 szakaszában. Aki már rendelkezik felhasználói fiókkal (mert létrehozta azt a program korábbi kiadásai idején), annak nem kell újabb fiókot létrehoznia, csak be kell jelentkeznie a megadott e-mail címmel és jelszóval.

A program költségvetése 100 millió lej, 25 millióval több, mint tavaly;

idén is két fordulóban zajlik, az első fordulót június-júliusban, a másodikat pedig november-decemberben szervezik meg.

Az első fordulóban június 17-étől kezdődően június 23-áig hozhatnak létre felhasználói fiókot a lakosok a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén, majd az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik.

Az első szakasz június 24-én, reggel 10 órakor indul és június 30-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre, hűtőszekrényekre és fagyasztókra lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.

A második szakasz július 1-jén, 10 órakor indul, és július 7-éig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.

A harmadik szakasz július 8-án, reggel 10 órakor indul, és július 14-éig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes voucher, laptopokra 500 lejes értékjegy, táblagépekre pedig 300 lejes voucher jár.

Szigorítottak a program szabályain

olyan értelemben, hogy azok, akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az értékjegyet, ebben az évben már nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre. A voucher névre szóló és nem ruházható át más személynek. Csak az használhatja fel, akinek a nevére kiállították. A program hatékonyabbá tételéért a korábbi két hétről egy hétre csökkent az az időtartam, amely alatt be lehet váltani a kereskedőknél a lefoglalt értékjegyeket. A program 2022-es kiadásának prioritása a legtöbb energiát fogyasztó háztartási gépek lecserélésének támogatása, így idéntől már nem lehet értékjegyet igényelni televízió vásárlására. A jóváhagyott igénylések listáját az AFM honlapján teszik közzé.

Ajánlott bejegyzések

Hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése Maros megyében

Noémi

Papíron szép zöld városunk van

krakoczi

Felkészült a téli közlekedésre a megye

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben