fbpx
Ajánló Közélet Közigazgatás

Nosztalgiakiállítás a Víkendtelepen

Fotó: Viorel Sălceanu – Nagy

Hetven gondosan összegyűjtött, zömében fekete fehér fényképen elevenedik meg a Víkendtelep története a szabadidőközpontban megnyitott kiállításon.

Szőcs Edgár kezdeményezésére az Azopan Fotóarchívumban található fényképekből és marosvásárhelyi fényképészek adományaiból állt össze az a kiállítás amely a város történetét ismertető könyvekben található hézagot kívánja pótolni.

a Víkend átfogó történetét még nem írta meg senki, a képek vázlatosan megteszik azt

Fotó: Azopan – A cementlapoknál a Maros parton – Bach Lóránd

Szőcs Edgár kurátor a megnyitón elmondta, évekkel ezelőtt merült fel kiállítás gondolata, de a járványhelyzet keresztül húzta a számításaikat. A fényképek között vannak olyanok amelyek az 1930-as évekből származnak és a hetvenes nyolcvanas éveken át napjainkig szinte végig követik a fejlődéstörténetet.

a kiállítás a strandidény végéig látogatható, így akár 100 ezren is láthatják a képeket

Fotó: Azopan Fotóarchívum

A rendezvényt a Víkendtelep Igazgatósága és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal karolta fel.

A megnyitón Portik Vilmos alpolgármester úgy nyilatkozott, fontosnak tartja az ilyen közösségi törekvéseket és arról biztosított, hogy az önkormányzat mindig nyitott lesz az ilyen kezdeményezések iránt. Mint mondta, nem az a fontos, hogy a politikum jelen legyen és beszédet mondjon, hanem az a fontos, hogy vannak olyan emberek mint Szőcs Edgár is, akik szívükön viselik a közösség önismeretét.

Fotó: Viorel Sălceanu – Nagy

A fényképek a Víkendtelep Maros felöli bejáratától a teniszpályák kerítésére vannak erősítve.

A szabadidőközpont kialakulásának kezdetei az 1930-as évekig nyúlnak vissza, amikor a csónakázást, fürdést, a csendes vízi magányt óhajtó marosvásárhelyiek víkendházakat kezdtek építeni a Maros egyik holtága és a Káli-patak környékére. Ma a 40 hektáros területen 7 nyitott úszó- és fürdőmedence, illetve egy sátortetős, olimpiai méretű fedett uszoda is van.

Fotó: Viorel Sălceanu – Nagy

Tágas napozóhelyek, a gyerekeknek játszótér, a felnőtteknek sportpálya áll rendelkezésre. A telepen vendéglátóipari egységek is működnek, tehát egy igazi komplexum várja az odlátogatókat.
Ingyenes parkolóhelyekkel és zsebbarát árakkal a Víkendtelep naponta reggel hét és este 7 óra között tart nyitva. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Értékes sportszeradomány érkezett

zkadar

Viharkárok Marosvásárhelyen és környékén

Rákóczi Kinga

A tanárjelöltek több, mint fele hetes fölött írt!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben