fbpx
Közélet Tanügy

Jogerős ítélet a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében

Újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum.

A hírt közösségi oldalán tette közzé az intézmény igazgatója, Tamási Zsolt.

Mint ismert a marosvásárhelyi táblabíróság alkotmányossági kifogást emelt a román kormány 2018-as évi. 48-as sürgősségi rendelete ellen, amely három másik jogszabály módosításával lehetővé tette, hogy Marosvásárhelyen minisztériumi rendelettel alapítsák újra a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot.

2019. november 29-én a marosvásárhelyi bíróság alapfokon eltörölte a az iskola működésére vonatkozó tanügyminiszteri rendeletet.

Tamási Zsolt iskolaigazgató közölte, nem tudják, hogy mi van a döntés indoklásában, de nem keserednek el.

az eddigi viharok során sokszor tapasztaltam, hogy ahova sokan pontot akartak tenni, Isten segítségével mi vesszőt tettünk és fogunk tenni, mert nem ért véget az iskola története, újrakezdünk

A tanintézmény vezetőségének a fellebbezését a bukaresti Legfelső Táblabíróság 2022. április 6-án tárgyalta, az eredményt ma, május 5-én közölte: jogerőre emelte az alapfokú döntést.

Az ítélet kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ elnök arról biztosította az iskola vezetőségét és a diákokat, hogy a döntés indoklásának megjelenése után ismét törvényesítik a tanintézmény működését.

Kelemen Hunor: „elkeserítőnek, felháborítónak, minősíthetetlennek tartom, ahogyan a marosvásárhelyi iskolának folyamatosan nekiesnek, újra és újra

Az indoklást még nem ismerjük, viszont már tudjuk, hogy mi a következő lépés! Amint megjelenik a Legfelsőbb Bíróság indoklása, kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel létrehozzuk az iskolát. Teljesen mindegy, hogy kit zavar a léte, ez az iskola a helyi közösség igénye, ez az iskola létezik és létezni fog. Nem fogjuk hagyni!

A hír hallatán egy emberként állt ki az iskola mellett a magyar közvélemény és politikum.

ugyanakkor nyugalomra intenek: ez nem jelenti azt, hogy automatikusan megszűnik az iskola

A tanintézmények kapcsán a szaktárcának kell lépnie a bírósági döntés és annak hivatalos indoklásának kézhezvételét követően.(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Januártól ingyenessé válik a hétvégi tömegközlekedés

krakoczi

Forgatag: Nem mindenre, de kell regisztrálni

zkadar

Angyalok a városban, Angyalok Marosvásárhelyen!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben