fbpx
Közélet Közigazgatás Kultúra

A Város Napja Marosvásárhelyen

Fotók: Maris Cristian – Daniel

Az 1616. április 29-én kelt kiváltságlevelével Bethlen Gábor fejedelem szabad királyi város rangra emelte Marosvásárhelyt. Ezt a napot Radu Bălaș Pol-os tanácsos javaslatára 2017-ben nyilvánították a Város Napjává.

A Polgármesteri Hivatal tanácstermében két történész, egy debütáló Művészeti Líceumos diák és a Tiberius vonósnégyes előadásával tették ünnepélyessé a mai napot.

A rendezvény házigazdája, Soós Zoltán köszöntőjében a békés együttélés fontosságát hangsúlyozta

Soós Zoltán polgármester: Marosvásárhelyen ma is egy pozitív hangulat van

A XVII. században nem terelőutakat és autópályákat építettek, hanem városfalakat, hiszen teljesen más időket éltünk. Azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy Marosvásárhelyen az 1616-os dátum mellett van egy talán még fontosabb, az 1571-es amikor az országgyűlés az erdélyi vallásszabadságot fogadja el. Talán a világon elsőként mondták ki, hogy békésen tudjanak az emberek egymás mellett élni. Azt hiszem, hogy ez városunk legfontosabb szellemi öröksége… Ma Marosvásárhelyen három közösség él békésen egymás mellett, a román, a magyar és a roma – mondta Soós Zoltán.

Liviu Pancu és Kányádi Orsolya

Kányádi Orsolya és Liviu Pancu műsorvezetők a bevezetőben elmondták, hogy a Bethlen Gábor fejedelem által kibocsátott kiváltságlevél összefoglalja és megkoronázza a lakosság ama „középkori” törekvéseit, hogy csatlakozzanak az erdélyi városok elitjéhez. Az elnyert státusz révén a város vonzóbbá vált kézművesek, kereskedők, később pedig orvosok, ügyvédek, tanárok stb. számára.

A rendezvény megnyitója keretében először állt közönség elé Sarmis Pancu, a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja, majd dr. Cornel Sigmirean egyetemi professzor és Győrfi Zalán történész, régész beszéltek a város történelmének e fontos momentumáról.

Bennünket marosvásárhelyieket nem kell meggyőzni arról, hogy Marosvásárhely a legszebb város, mégis jól esik, ha mások is mondják – jegyezte meg előadásában Cornel Sigmirean.

Őrzési helye: Román Nemzeti Levéltár Maros megyei Igazgatósága. Jelzet: Marosvásárhely Levéltára, Litterae privilegiales 25

A rendezvény a város főterén felállított Bethlen Gábor szobor megkoszorúzásával ért véget

Az eseményt a Polgármesteri Hivatal közösségi oldalán élőben közvetítették. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Forgalomelterelés a Kis-Küküllő mentén

krakoczi

Véget ér a tanügyi sztrájk

Karessz

Nyárádmenti vízvezeték és Mikházi régészeti park fejlesztése: két fontos beruházást jelentettek be a megyében

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben