fbpx
Ajánló Kultúra Megye

Felrázzák a marosvásárhelyieket. KULT Alternatív Kulturális Fesztivált szerveznek a várban

Új fesztivál szervezését jelentették be Marosvásárhelyen. A KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a kultúrakedvelő közösség egyre élesebben körberajzolódó igényei ihlették, így május 20-22. között a marosvásárhelyi várban a hagyományos kultúrát igyekeznek új, alternatív köntösbe helyezni.

A KULT egy debütáló alternatív, kulturális fesztivál Székelyföld szellemi kincsekben gazdag városában, Marosvásárhelyen.  A készülődő háromnapos eseménysorozatról a két főszervező, Kádár Annamária és Bota Melinda tartottak sajtótájékoztatót. Elmondták, hogy egy szabadtéri rendezvényt terveznek, amelynek keretében élettel töltik meg a marosvásárhelyi várat: izgalmas programokkal felrázva, igazi pezsgést nyújtana majd a látogatóknak.

A művészet szimpátiája áthelyezhető

„Az itthoni kultúrakedvelő közösség egyre élesebben körberajzolódó igényei ihlettek bennünket. Úgy érezzük, az irodalom, a zene, a művészet szimpátiája áthelyezhető egy vonzó, felszabadult együttes keretbe. Merjük hinni, hogy ezek az alkalmak képesek eltörölni a kulturális közegek íratlan konvencióit városunkban, így korfüggetlenné, élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá teszik mindezt”

– áll a fesztivál leírásában.

És hogy miért alternatív? Bota Melinda szerint ez a jelző sokszor átminősül manapság a szóhasználatban, „mi viszont a szó eredeti értelmét ragadtuk ki, ami nem más, mint rendhagyó, formabontó, megszokottól eltérő. Ez pedig részint a programok felhozatalában, másszor pedig a csomagolásban, a körítésben nyilvánul majd meg.”

Kádár Annamária elmondta, terveik szerint évente szerveznek majd egy ilyen fesztivált, minden évben más mottóval. Az idei első kiadásnak az Életbátorság mottót választották, Kádár Annamária szerint ugyanis

„sosem volt még olyan időszak, amikor nagyobb szükség lett volna az életbátorságra, mint most”.

Hozzátette, az, hogy ők nekifogtak ilyen szűk csapatban egy ilyen nagyívű rendezvény megszervezéséhez, ahhoz is kellett jó adag életbátorság, de ezt témakört érinteni fogják a fesztivál jó néhány előadójával is.

Kicsiknek és nagyoknak, ifjaknak és érettebbeknek

Az eseménysorozat részeként irodalmi és képzőművészeti programok, könyves vásártér, rendhagyó kiállítások, előadások, beszélgetések, könyvbemutatók, interaktív elfoglaltságok, workshopok várják a közönséget, természetesen mindez a zene, koncertek, felszabadult bulik elengedhetetlen közelségében. A zenés fellépések kivételével a fesztivál ingyenes belépést kínál a résztvevőinek.

Bota Melinda szerint a fesztivál célközönsége minden innovatív, kortalan szellemmel bíró egyén, aki kikapcsolódni kíván a kultúra közegében, legyenek azok kicsik és nagyok, ifjak és érettebbek.

A program részleteiért érdemes követni a fesztivál Facebook-oldalát.

Ajánlott bejegyzések

Idén elmarad a Székely vágta és a Marosszéki Lófuttatás is!

zkadar

Nyakunkon a kánikula: Maros megyére is érvényes a narancssárga hőségriasztás

Szász Cs. Emese

Kifizetődő és veszteséges járatok egy csomagban

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben