fbpx
Közélet Közigazgatás Megye

Népszámlálási részvételi adatok: Maros megye a tizenkettedik

Már javában zajlik a romániai népszámlálás önkitöltéses szakasza: az első három hét után a becsült országos részvételi arány 12,3 százalékos az Országos Statisztikai Intézet április 3-i adatai szerint. A magyar részvétel enyhén meghaladja az országos átlagot.

Naponta átlagosan 111 ezer kitöltött kérdőív születik. Ha a jelenlegi intenzitást sikerül tartani, akár a 35 százalékos online részvétel is elérhető – mutat rá a Népszámlálás.ro sajtóközleménye. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 12,7 százalékos, napi átlag 7,4 ezer online megválaszolt kérdőívvel.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar részvétel enyhén meghaladja az országos átlagot, de a vártnál sokkal kisebb az előnyünk

– fogalmaz a sajtóanyag.

Az erdélyi megyék közül Brassó megye van az élvonalban: 17,4 százalékkal országos szinten a második legmagasabb a részvétel. Szintén jól teljesít Bihar megye is: 13,7 százalékos részvételi aránnyal az országos rangsorban a hetedik. Az első tíz megye között van még Arad és Beszterce-Naszód megye.

Maros megye 13,4 százalékos részvételi aránnyal továbbra is a 12. helyezett a megyék sorrendjében.

Az előző héthez képest azonban csökkent az érdeklődés Kovászna megyében, de 13,3%-os részvétellel továbbra is viszonylag magasnak mondható.

A középmezőnyben Kolozs, Szatmár, Szilágy és Szeben megyék vannak. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül az országos átlag alatti a részvétel Temes és Hunyad megyében, illetve az erdélyi megyék közül az utolsó három helyen szereplő Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyében.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Nekik nem jelent gondot az internetes kitöltés, illetve szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371900172-es telefonszámon. Akik azonban bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben.

Ajánlott bejegyzések

Városmenedzsere lett Marosvásárhelynek. Kacsó Sándor szerint sok munka és megfelelő stratégia kell a változásokhoz

Szász Cs. Emese

Tovább csökken a fertőzés Marosvásárhelyen

zkadar

Enyhén nőtt a COVID-19 betegek aránya Marosvásárhelyen

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben