fbpx
Közélet Nagyvilág

Magyarországi választások: már 64 ezer levélszavazat célba ért. Útmutató azoknak, akik még nem szavaztak

Fotó: Getty Images

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a külképviseletek címére is feladhatják postán a levélszavazatukat. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok.

Az április 3-i magyarországi országgyűlési választáson és az azzal egy időben tartott népszavazáson részt venni akaró, de magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok

csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat; 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni.

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Azokon a külképviseleteken, ahol lehetőség van a szavazási levélcsomag átvételére, a szavazólapot a választópolgár a helyszínen is kitöltheti és leadhatja válaszborítékát.

A válaszboríték tehát leadható bármely külképviseleten is március 19-től munkanapokon; a külképviseletek általában 8-16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredában, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.

Az NVI szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 23 ezret közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, 41 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.)

Hogyan csináljuk?

A levélszavazás gyakorlati lépéseinek betartása kiemelten fontos, hiszen ezen múlik a voksok érvényessége. A levélcsomag két szavazólapot tartalmaz, egyik az országgyűlési választásra vonatkozik, a másik pedig a népszavazásra. Nem kötelező mindkettő esetében élni a szavazati joggal, ha csak az egyik mellett döntenek, ez nem jelenti azt, hogy érvényét vesztené a voks. A két szavazólapot (melyeken az opciót X-szel kell megjelölni) a kisebb borítékba kell elhelyezni, majd azt le kell zárni. Ezt követően a levélcsomag részeként érkezett nagyobb borítékban kell elhelyezni a lezárt kisebbik borítékot, melléje pedig a kitöltött azonosító nyilatkozatot. A nyilatkozatot a magyar személyi okmányokban szereplő adatokkal kell kitölteni, illetve kötelező módon alá kell azt írni. A nagy borítékot, miután a nyilatkozat és a kisebbik boríték is belekerült, szintén le kell zárni, így kell eljuttatni.

Ajánlott bejegyzések

Ismét dobogón Fángli Henrietta

zkadar

Komfortzóna: indul az erdélyi magyar podcast portrésorozat

Pápay Kamilla

Oltasd be magad a hatodik sebességben!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben