fbpx
Háború Közélet

Álhírt cáfol a Nemzetvédelmi Minisztérium

Nem hozható összefüggésbe az ukrajnai háborús helyzettel az a felkérés, amelyet a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság intézett a családorvosokhoz.

A Katonai Híradó Facebook oldalán tájékoztat, hogy az intézmény által küldött átiratot egyesek úgy állítják be, mint bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet miatt besorozni készülne a román állam a 18 és 35 év közötti férfiakat.

adatfrissítésről szól a dokumentum

A közösségi hálózatokon terjedő dokumentum szerint a Közegészségügyi Igazgatóság a családorvosoktól azt kérte, hogy a 18 és 35 év közötti férfiak jegyzékét küldjék el, akik olyan betegségekben szenvednek, ami miatt alkalmatlanok a katonai szolgálatra.

Arra kérünk mindenkit, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, ellenőrizzék le legalább 3 helyen az adott hírt, hogy megbizonyosodjanak, valós az adott hír vagy sem – írja bejegyzésében a Katonai Híradó

A Marosvásárhelyi Rádió román nyelvű híradójának nyilatkozó Iulia Băilă családorvos megerősítette, hogy minden Maros megyei családorvos kapott egy ilyen átiratot.

Első látásra ijesztőnek tűnt a levél. Bevallom pánik hangulat uralkodott el. Érdeklődtünk, a Kolozs megyei kollegáktól, ők nem kaptak ilyen felkérést. Tüzetesebben megnézve, rájöttünk, hogy ez valójában egy adatgyűjtési megkeresés. A családorvos ismeri a páciensek kórtörténetét, de azt nem tudja megállapítani, hogy egy személy alkalmas-e vagy sem a katonai szolgálatra.

A Nemzetvédelmi Minisztérium közleményében felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy ezeknek az adatoknak a frissítésére minden évben sor kerül. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Hamarosan Marosvásárhely főterén áll Bethlen Gábor szobra

Rákóczi Kinga

Idejétmúlt közszállítási rendszere van a városnak.

Rákóczi Kinga

Saját jelöltet állít a választásokon az AUR

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben