fbpx
Egészségügy Koronavírus

Levehetjük a maszkot az utcán? Az egészségügyi miniszter javaslata szerint jöhetnek az enyhítések

Minden járványadat tartósan javul, így az egészségügyi minisztérium javaslatot tett a korlátozások lazítására – jelentette be kedden Alexandru Rafila. A javaslat szerint megszűnne a maszkviselés kötelezettsége kültéren, s a kereskedelmi központokba, éttermekbe Covid-igazolvány felmutatása nélkül is engedélyeznék a belépést.

Sajtótájékoztatóján az egészségügyi tárca vezetője rámutatott, az egy nap alatt elvégzett koronavírustesztek pozitivitási rátája 15 százalék körül van jelenleg, csökken a Covid-19-cel összefüggésbe hozható elhalálozások száma, és egyre kevesebben szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Ennélfogva a minisztérium javaslatot tett a kormánynak és az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) bizonyos korlátozó intézkedések enyhítésére.

Az egyik javaslat értelmében

szabadtéren megszűnne a maszkviselési kötelezettség, leszámítva a zsúfolt helyeket,

ahol ajánlott marad a maszkviselés. Zárt térben továbbra is kötelező lesz a védőmaszk használata – nyomatékosította Rafila.

Egy másik javaslat lehetővé tenné, hogy Covid-igazolvány felmutatása nélkül is engedélyezzék a belépést a kereskedelmi központokba, közintézményekbe, szállodákba, panziókba, éttermekbe.

Ugyanakkor a jelenlegi 30 helyett 50 százalékos kapacitással működhetnek a mozik, színházak, sportlétesítmények, sporttermek, uszodák, és nem korlátoznák ezek nyitvatartását. Ugyanez lenne érvényes a különféle előadásokra, konferenciákra, workshopokra is.

A minisztérium javasolja továbbá, hogy engedélyezzék ismét magánrendezvények megtartását, legtöbb 200 személy részvételével.

Bizonyos járványügyi intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak. Így az elkövetkezőkben is karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk a járványügyi szempontból fokozott biztonsági kockázatot jelentő országokból érkezőknek, és a bárok, klubok, diszkók egy ideig zárva tartanak még.

A szaktárca továbbra is ajánlja a távmunka és az otthoni munkavégzés fenntartását, a közintézményeknek pedig a csúsztatott munkarend megőrzését.

Ajánlott bejegyzések

Mentősök segítettek világra egy kisbabát

krakoczi

Bővítené személyzetét a Sürgősségi Kórház

krakoczi

Láttak tömbházban fertőtlenítő adagoló tartályt?

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben