fbpx
Háború Közélet

Az RMDSZ csatlakozik a Kárpát-medencei összefogáshoz az ukrajnai bajbajutottakért

fotó: rmdsz.ro

Összefognak a Kárpát-medencei magyar szervezetek az ukrajnai bajbajutottak, kiemelten a kárpátaljai magyarok megsegítéséért. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Potápi Árpád Jánossal, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával egyeztetett a humanitárius munka, a gyűjtési és segítési akció összehangolásáról – tájékoztat közleményében az RMDSZ.

Annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei, így az erdélyi segítség is minél gyorsabban és hatékonyabban jusson el a bajbajutottakhoz,

a magyar kormány elindította a Híd Kárpátaljáért segélyprogramot a pénzbeli és nem pénzbeli felajánlások célba juttatásáért.

A pénzbeli felajánlásokat azt követően lehet küldeni, hogy elérhető lesz a nemzetközi számlaszám.

Kelemen Hunor kifejtette: a Szövetség eddig sem ült tétlenül. A háború első napjától a határmenti megyei szervezetek, önkormányzatok a civil szervezetekkel közösen humanitárius munkát végeznek. Gyűjtéseket szerveznek és gyűjtésekbe kapcsolódnak be, szálláshelyet, meleg ételt biztosítanak a menedékkérőknek, ugyanakkor önkéntesek toborzása is történik, hiszen rengeteg adomány érkezett a határhoz, amelyeket szállítani, adminisztrálni kell.

Ezekben a napokban és a következő időszakban folyamatosan arról egyeztetünk megyei és helyi szervezeteinkkel, önkormányzatainkkal közösen, hogy mi a leghatékonyabb módja a segítségnyújtásnak. Bár hétfőn tárgyalások kezdődtek Oroszország és Ukrajna között, mi arra készülünk, hogy a háború hetekig, sőt, hónapokig is eltart

– tette hozzá a szövetségi elnök.

Mindemellett az RMDSZ a román kormány tagjaként támogatja Románia felkészülését a háborús menekültek fogadására, és minden olyan kezdeményezés mellé állunk, amely a háború lezárását, a bajbajutott emberek megsegítését célozza.

Az RMDSZ mélységesen elítéli és elfogadhatatlannak tartja az orosz inváziót Ukrajna ellen, szolidáris Ukrajnával és az ott élő összes nemzetiséggel. A Szövetség álláspontja az, hogy a nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására.

Ajánlott bejegyzések

Ünnepi gála keretében adták át a Bethlen Zsuzsanna-díjakat

krakoczi

Feje tetejére állt a közlekedés, megszokásból vezetünk

krakoczi

Tiszta környezetért – elektronikai hulladékbegyűjtés

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben