fbpx
Kultúra

Kortárs Magyar Dráma-díjat kapott Sebestyén Aba és Barabás Olga

Az elismerést Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadra alkalmazásáért kapták. 

Portálunk megkeresésére Sebestyén Aba elmondta, Bódi Attila regényének elolvasásakor már érezte, hogy ez a történet színpadra kívánkozik.

Mindenképpen fontos a regényfeldolgozás, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg

Aba elmondása szerint Barabás Olga segítségére nagy szükség volt. Az ő dramaturgiai meglátása sokat tett hozzá az előadáshoz. Kellett hozzá egy női látás – mondja az előadás főszereplő-rendezője. Saját hozzájárulásának az egyik leglényegesebb szerepét abban is látja, hogy sikerült nagyszerű csapatot maga köré gyűjteni. Olyan alkotókat, akik mind fontosak a történet narratívája szempontjából.

Fotó: Kultura.hu

Rendkívül nagy dolog ez a díj, amelyet Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa alapított saját Kossuth díjával járó juttatásából. Megtiszteltetés, hogy egy olyan szakmai zsűri tetszését nyerte el a darab, amelynek tagjai Radnóti Zsuzsa mellett Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus.

Nánay István már 17 éves korom óta figyeli a munkámat, ő a budapesti előadásunkat látta és terjesztette fel a díjra – teszi hozzá a színész.

a legerőteljesebb reprezentációk a közönség összetételétől függenek

Arra a kérdésünkre, hogy hol érezte a legerőteljesebb visszajelzést, Aba elmondta, az első előadások a Yoric stúdióban rendkívül erősnek bizonyultak, a hely szűkössége és így a közönség közelsége teljesen más hangulatot teremtett. Esetenként könnyeket csalt a jelenlevők szemébe.

De játszottunk szabadtéren Gyulán vagy közelebb, a Teleki Tékában. Ott megint másképp fogadta a közönség. Függ attól, hogy a nézőtéren lévők megélték-e vagy sem azt a kort, tudnak-e személyesen kapcsolódni a történethez. Budapesten például 200-an nézték meg. A közönség soraiban szakmabeliek, civilek, Marosvásárhelyről elszármazottak is voltak, és ott is nagy sikernek örvendett.

Szerintem ez a történet azért is tud megszólítani szélesebb közönséget, mert van a szövegnek egy sajátos humora is. Aminek nagyon örülök, hogy a mai kamaszok is tudnak csatlakozni a történethez, hiszen lételemük a lázadás, így megértik azt – mondja a rendező.

Sebestyén Aba azt is elárulta, hogy áprilisban Sepsiszentgyörgyön a városnapokon lépnek fel. Marosvásárhelyen is terveznek előadásokat, de azokat most már nagyobb terekre szeretnék vinni.

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül. A szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba itthoni és külföldi előadásai egyeránt rendkívül sikereseknek bizonyulnak. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Sajtófotó pályázatot hirdet a színi

krakoczi

Nyilvános konzultáció a Megyei Tanács „kultúrárairól!

zkadar

„Szívünkben zarándokoljunk” – nem lesz tömeges rendezvény a csíksomlyói búcsú!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben