fbpx
Háború Közélet Közigazgatás

Óvóhely vagy menedékhely?

A szomszédos országban zajló háború híre kapcsán többekben is felmerült az a kérdés, hogy van-e elegendő óvóhely Marosvásárhelyen.

Ebben a kontextusban tisztázni kell, hogy mit is jelent a két fogalom.

Az óvóhely életek és értékek védelmére szolgáló infrastrukturális létesítmény, amely egy településen belül – így Marosvásárhelyen is – megkülönböztető jellel van ellátva. A lakosság számára fenntartott óvóhelyek az egyes városrészek lakóházainak és épületeinek pincéiben találhatóak.

A menedékhely pedig egy olyan létesítmény, ahova menekülő személyeket lehet befogadni. Ez utóbbi szolgál például a menedékjogot kérők elhelyezésére.

az utóbbi 24 órában Romániába érkezett 10.624 ukrán állampolgár közül 3660 már elhagyta az országot – közölte pénteken Lucian Bode belügyminiszter

Fotó: Gombos Emőke Katonai híradó

Romániában a menekültek fogadását a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, illetve a területi vészhelyzeti bizottságok bonyolítják le.

Magyarán, a menedékjogot kérőket az országhatár mellett felállított táborokban helyezik el. Ott biztosított a szállásuk, ellátásuk, az orvosi felügyelet és a szükséges iratok beszerzése.

Fotó: Gombos Emőke Katonai híradó

Az elmúlt nap folyamán Romániába érkezett ukrán menekültek közül a legtöbben Bulgária és Magyarország irányába mentek tovább, 6964-en itt maradtak, 11 személyt kért eddig menedékjogot a román államtól – tájékoztatta a sajtót pénteken Lucian Bode belügyminiszter.

A tárcavezető elmondása szerint a menekültszállásokon 1.100 hely van, ezeknek fele foglalt jelenleg. (marosvasarhelyiek.ro/agerpres)

Ajánlott bejegyzések

Ismét lehet használni mindkét korcsolyapályát Marosvásárhelyen

László Portik

Egyszerűbb lesz az örökbefogadás

Rákóczi Kinga

Pálosan szép az élet. Rendtörténeti vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben