fbpx
Háború Közélet Nagyvilág

Marosvásárhely ukrajnai testvérvárosának üzent ma a polgármester és az alpolgármester

Támogatásáról biztosította Ungvár lakóit Soós Zoltán polgármester és Portik Vilmos alpolgármester.

„Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy ma reggel bekövetkezett, amitől tartottunk” – írja közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. Hangsúlyozta: ezekben az embert próbáló időkben szeretnék szolidaritásukról biztosítani a nyugat ukrajnai Ungvár város lakóit.

Támogatásunkról biztosítjuk a testvérváros vezetőségét es lakóit, együttérzésünkről biztosítjuk önöket. Állunk rendelkezésükre és készen állunk humanitárius segítséget nyújtani, bár azért imádkozunk, hogy erre ne legyen szükség. Bízunk abban, hogy az ezekben az időkben szerencsés fekvésű Ungvár továbbra is biztonságban marad. Sajnálatos, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktust nem sikerült diplomáciai úton megoldani. A Marosvásárhely és Ungvár között megköttetett partnervárosi kapcsolatot a nehéz helyzetekben is komolyan vesszük. Ezúton is együttérzésünket fejezzük ki az ukrán városokkal és támogatásunkról biztosítjuk az ungvári embereket. Isten óvja Ungvárt! Isten óvja Ukrajnát! – írta a polgármester.

Aggodalmát fejezte ki a szomszédos országban kitört háború miatt Portik Vilmos a Városi Tanács soros ülésén, napirenden kívüli felszólalásában.

Beszédében meggyőződésének hangot, hogy a mi részünkről az egyetlen kívánatos dolog, hogy ebből a katonai konfliktusból kimaradjunk.

rég nem volt ennyire fontos összekapaszkodni és együtt gondolkodni, mint ezekben a napokban

Az alpolgármester fontosnak tartja, ugyanakkor, hogy felkészítsék Marosvásárhelyt arra a helyzetre, amivel szembe fog kelleni nézzen, ha menekültek érkeznek az országba.

Marosvásárhely is azok közé a városok közé fog tartozni, amely segítséget kell nyújtson a menekültek elhelyezésében. Ezért még a mai napon kértem a sürgősségi helyzetekért felelős osztály vezetőjét, hogy készítsen a helyzetre vonatkozóan egy tájékoztató anyagot, ugyanakkor tájékozódni kívánunk az illetékes hatóságoktól is arra vonatkozóan, hogy Marosvásárhely ilyen értelemben mennyire van felkészülve. Hány személyt vagyunk képesek befogadni, ellátni, milyen körülmények között, hol, miként állunk a menedékhelyekkel, mit kell tennünk annak érdekében, hogy egy ilyen helyzet ne érjen váratlanul és mind az érkezők, mind az itt lakók biztonsága szavatolva legyen.

Különösképpen aggódunk az ungvári lakosokért, annak a településnek a polgáraiért, amellyel egy 2021-es tanácshatározat alapján testvérvárosi kapcsolatba lépett Marosvásárhely. Innen is üzenjük, hogy számíthatnak ránk a szükségben.

Portik Vilmos szerint a szomszédban kitört háború fényében a legnagyobb lecke, hogy rég nem volt ennyire fontos összekapaszkodni és együtt gondolkodni, mint ezekben a napokban. Közölte, a megtámadottakkal szembeni szolidaritás nem kérdéses, aggódnak minden Ukrajnában élő román és magyar emberért és elítélik a háborús cselekményeket. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Nincs tartozás, de maradt a szemét

krakoczi

Idén többen adakoztak jó célért 

krakoczi

Anyagi károkat okozott a vihar Marosvásárhelyen

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben