fbpx
Közélet

Kovács Levente: Már csak három napig lehet népszámláló biztosnak jelentkezni! [interjú]

Javában zajlik országszerte az önkormányzatokban a készülődés az idei népszámlálásra. Tíz évvel ezelőtt számtalan kérdés felmerült azzal kapcsolatosan, hogy az akkori polgármester és a hivatal munkatársai megtettek-e mindent annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó marosvásárhelyiek mindannyian ahhoz a közösséghez tartozóként számláltassanak meg, amelyikhez a valóságban tartoznak. Az idei előkészületekről az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnökét, Kovács Mihály Leventét kérdeztük.

A legutóbbi népszámláláson 134 ezer lakost számoltak Marosvásárhelyen, ennek mintegy 43 százaléka mondta magát magyarnak. Azóta is a legnagyobb magyar lakosságú városként tartanak bennünket nyilván az országban. Az idei népszámlálásnak milyen hatása lehet Marosvásárhely elkövetkezendő 10 évére?

A népszámlálás során összegzett eredmények nem csak általánosságban, de az itt, Marosvásárhelyen élő magyarok mindennapjait is markánsan fogják befolyásolni a következő évtizedben. A kétnyelvűség, az anyanyelven zajló ügyintézés, egyházaink finanszírozása, vagy az iskoláink állami támogatásának aránya, mind-mind annak következtében változnak, hogy mennyien vagyunk. Marosvásárhelyen persze nem áll fenn annak a veszélye, hogy azonnal elfogyunk, de határozottan fontosnak tartom, hogy pontos képet alkossunk saját helyzetünkről. Szóval ki kell vegyük a részünket a népszámlálás körüli feladatokból is, meg kell mutatnunk, hogy mi marosvásárhelyi magyarok is erős, kitartó közösség vagyunk, a romániai magyar társadalom értékes részei! Minden esélyünk megvan arra, hogy a legnagyobb magyar lakossággal bíró város maradjunk a következő időszakban is.

Miért volt fontos az RMDSZ számára, hogy a magyar etnikai identitáshoz társuljon a székely alkategória is?

Az RMDSZ több mint három évtizede egységes romániai magyar társadalomban gondolkodik, ezen belül támogatva a regionális identitások megerősítését. Szóba se jöhet, hogy az űrlapon a magyar etnikai identitáshoz ne társuljon a székely alkategória, szóval az egykori Székelyvásárhely mai lakosai is mondhatják magukat székelynek, ha azt érzik, hogy identitásukat az fejezi ki jobban.

Az RMDSZ országos tájékoztató kampányt indított. Részletesen tájékozódni a www.nepszamlalas.ro oldalon lehet.

Mit tesz az RMDSZ annak érdekében, hogy mindenki jól számláltasson meg, s a magyarság aránya mindenhol a valóságot tükrözze?

Idén először lesz magyar kérdőív. A népszámlálást két időszakra bomlik. Lesz önkitöltési időszak, amikor egyénileg egy internetes felületen vagy települési összeíró pontokon lehet kitölteni a kérdőívet. Mivel ehhez online tapasztalat kell, kitöltéssegítő önkénteseket várunk, akik egy közös cél érdekében, önkéntes alapon, segíteni szeretnének azokon, akik nem mozognak rutinosan az online térben.

Február 23-ig, azaz szerdáig lehet népszámláló biztosnak jelentkezni!
Február 23-ig, azaz szerdáig lehet népszámláló biztosnak jelentkezni!

De lesz hagyományos része is a folyamatnak…

Igen, a hagyományos módszer is marad, a személyes lekérdezési időszak, de már ez is táblagépek segítségével fog zajlani, amikor népszámlálási biztosok keresik fel otthonaikban az állampolgárokat. Ez a nagyobbik kihívás, Marosvásárhelyen nagyon fontos, hogy magyarul is beszélő számlabiztosok legyenek. Amint említettem, mivel nem papíron ikszelnek, hanem a táblagép képernyőjén, nem árt figyelemmel követni majd, hogy a kérdezőbiztos jól választja-e ki az űrlapon a jelölőnégyzeteket és cellákat. Marosvásárhelyen még három napig van lehetőség jelentkezni erre a munkára.

Hogy tudja, mennyien jelentkeztek?

Alpolgármester kollégám elmondása szerint jelen pillanatban több mint 130 személy jelentkezett Marosvásárhelyen. Bízom benne, hogy az elkövetkező napokban ez a létszám bővülni fog még, minél több fiatal jelentkezik, hiszen ők rendelkeznek a leginkább rutinnal az okoseszközökön, gyorsan sajátítják el valószínűleg a népszámlálási táblagépek használatát is.

A jelentkezési feltételek részletei a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal találhatóak.

Mi ösztönözhet egy magyar fiatalt, hogy ilyen munkát vállaljon?

Úgy érti a jó pénzkereseti lehetőségen kívül? Több dolog is. Elsősorban, a magyar közösség iránti elköteleződés. A felismerése annak, hogy ez egy össztársadalmi ügy, amiben segíteni tudnak. Sőt hozzájárulásukkal befolyásolhatják a magyar közösség jövőjét, jogainak alakulását, ugyanis sosem gondoltunk bele abba, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy anyanyelvünkön mondhatjuk ki a boldogító igent, magyarul sajátíthatjuk el álmaink szakmáját, és ezen a nyelven van lehetőségük államvizsgázni is. Mindezeket figyelembe véve, a saját életútjukat is meghatározhatják.

Ajánlott bejegyzések

Lezuhant Szászrégen közelében egy MIG 21-es, nincs áldozat

zkadar

Segítség oltáshoz az időseknek

zkadar

Indul a második Mikulásbusz

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben