fbpx
Közélet

Dubajból üzent Erdélynek Szijjártó Péter

Dubajból üzent az erdélyieknek Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki két nappal ezelőtt intenzív egynapos erdélyi körúton járt. Szerdai napját már az Egyesült Arab Emirátusokban tölti, de reggeli Facebook-posztjában még Madéfalva község feliratú község pólóban mondott köszönetet.

„Kinn meleg van, bent ezerrel melózik a légkondi. Köszönöm a melegítőt, Polgármester úr!” – olvasható az Egyesült Arab Emírségekből posztolt fénykép alatt, amelyen a magyar külügyminiszter Madéfalva község feliratú felsőt visel egy edzőteremben.

Szijjártó Péter február 14-én látogatott Székelyföldre, ahol találkozott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, székelyföldi politikai és egyházi vezetőkkel, meglátogatott magyar állami támogatásban részesült egyházi és sportlétesítményeket, megtekintette a csíksomlyói kegytemplomot, koszorút helyezett el és beszédet mondott a madéfalvi veszedelem emlékművénél, továbbá részt vett két üzemlátogatáson és üzleti megbeszélésen.

A magyar külügyminiszter Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy 2010-ben jelentős fordulat következett be a nemzetpolitikában: a baloldali kormány korábban „ellenséges és lekicsinylő hozzáállást” tanúsított a határon túli magyarokkal kapcsolatban, a jobboldal győzelmével azonban ezt olyan intézkedések váltották fel, amelyek fókuszában az érintett közösségek megerősítése és támogatása áll.

Kiemelte, hogy hamarosan választás lesz Magyarországon, amely az egész nemzet jövőjét alapvetően meghatározza, tehát az anyaország jövőjét és a határon túl élő nemzeti közösségek jövőjét egyaránt. „Ezért nagy tisztelettel arra kérjük az erdélyi, székelyföldi magyarságot, hogy vegyenek részt a parlamenti választáson (…) Minden szavazat számít, egyetlen szavazat sem veszhet el” – mondta.

Arról számolt be, hogy a jogszabályi és technikai feltételek adottak, és a magyar állampolgárok március 19-től reggel 6 óra és este 10 óra között mindennap leadhatják a voksukat Magyarország bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai diplomáciai képviseletén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: amennyiben a kormány újra bizalmat kap az emberektől, akkor folytatni fogják az erdélyi és székelyföldi gazdaságfejlesztési programot, folytatódni fog a helyi óvodák és iskolák építése, felújítása, továbbra is támogatni fogják az egyházi közösségeket, illetve folytatják a kulturális identitás megőrzéséhez szükséges programok finanszírozását és a sportfejlesztéseket.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fontos stabilizáló szerepet tölt be a román belpolitikában, kormányzati szerepvállalása pedig egyértelműen pozitív hatással van a két ország együttműködésére.

Ajánlott bejegyzések

Díszpolgárokat avattak Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese

Kigyulladt egy autóbusz a Pandúrok sétányán

krakoczi

Közel 15 millió lejt fordíthat beruházásokra a Transilvania Repülőtér

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben