fbpx
Koronavírus Közélet Közigazgatás Nagyvilág

Nincs többé piros, sárga, zöld ország, csak a Covid-igazolvány számít az országba lépéskor

Egyszerűsítette és egységesítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos beutazási feltételeket hétfőn a z Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU). Keddtől megszűnik az országok járványügyi kockázati besorolása, és bárhonnan érkezne utas az országba, annak függvényében küldik karanténba, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal.

A magas járványügyi kockázatú országok listáját, amely korábban színkód szerint osztályozta az országokat, szintén törölték.Többé nem a piros, sárga, zöld kódok képezik az intézkedések alapját, hanem egységes szabályok érvényesek minden beutazóra.

A Romániéba  beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól. Aki e feltételek valamelyikének teljesülését nem tudja az európai uniós Covid-igazolvánnyal bizonyítani, annak egységesen ötnapos karanténba kell vonulnia – ismertette a járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfői határozatát Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

A 12 évesnél kisebb gyerekek, az országot 24 órán belül elhagyó átutazók, a határ másik oldalán található munkahelyükre ingázók, a hivatásos áru- és személyszállítók, és a diplomaták továbbra is mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A CNSU határozata alapján viszont a (fertőzött emberekhez legalább 15 percig orvosi maszk nélkül két méternél közelebb került) kontaktoknak is ötnapos karanténba kell vonulniuk, kivéve azokat, akik az utóbbi 90 napban jutottak túl a fertőzésen.

Megfelelő igazoló iratok felmutatása esetén felmentést kaphatnak a karanténintézkedés alól azok is, akik születéssel, házasságkötéssel, illetve halálesettel kapcsolatos családi események, halaszthatatlan egészségügyi beavatkozás, vagy személyazonossági irataik cseréje miatt érkeznek az országba.

Románia eddig a lakosságarányos fertőzési adatok függvényében három járványügyi kockázati osztályba sorolta az országokat, és a világjárvány kezdete óta különböző beutazási feltételeket szabott meg a különböző színkódokkal jelölt térségekből érkező utasokra. A szabályok közti eligazodást az is nehezítette, hogy az Európai Unión kívüli térségre szigorúbb feltételeket vezettek be. Románia először az omikron vírusvariánshoz igazította a szabályokat, és a kéthetes karanténidőszakot öt, illetve tíz napra rövidítette.

Ajánlott bejegyzések

Ezüstfenyő-díjakat adtak át Kolozsváron

zkadar

Kenyérszenteléssel egybekötött Szent István napi ünnep Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese

Több mint 90 koronavírus – fertőzött a megyében

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben