fbpx
Közélet Közigazgatás

Elítéli Maior viselkedését az RMDSZ

Letácsolta Frunda Csenge RMDSZ tanácsost Claudiu Maior a Városi Tanács január 27-i ülésén, amikor az RMDSZ frakcióvezetője magyarul kezdte beszédét.

Claudiu Maior arra szólította fel a frakcióvezetőt, hogy román nyelven fejtse ki gondolatait.

Frunda Csenge újrakezdte beszédét, ezúttal előbb román nyelven és arra kérte a testületet, hogy a holokauszt nemzetközi napja alkalmával egy perc néma csenddel adózzanak a marosvásárhelyi zsidó származású áldozatok emléke előtt. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete szerkesztőségünkbe is eljuttatta az eset kapcsán megfogalmazott állásfoglalását.

„A holokauszt áldozataira való emlékezés kapcsán sovén fölényeskedéssel, pusztán a szélsőséges választóknak tetsző kocsmai stílusban beszélni egy tanácsos kollégával nem csak érzéketlen, nem csak tapló magatartás, de teljes empátiahiányról tesz tanúbizonyságot.”

A szövetség marosvásárhelyi szervezete ugyanakkor ismételten felhívja a figyelmet, hogy a tanácsülések két nyelven zajlanak, a házrend csupán arra tér ki, hogy a kisebbségek képviselői anyanyelvük mellett román nyelven is el kell, hogy mondják beszédüket. Azt azonban egy előírás sem rögzíti, hogy melyik nyelvet kell előnyben részesíteni.

A közleményben hangsúlyozzák, elfogadhatatlannak tartják, hogy 2022-ben még mindig gond az, ha saját anyanyelvén szólal fel egy önkormányzati képviselő a városi tanács ülésén. (marosvasarhelyiek.ro/közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Támogasd te is aláírásoddal a rendszerváltást! – megkezdődött Soós Zoltán aláírásgyűjtése

Rákóczi Kinga

Tánc, zene, vásár Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga

Kik kapták a megye legrangosabb kitüntetését?

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben