fbpx
Ajánló Kultúra Megye

Román Eurovízió: Vizi Imre számít az erdélyi magyar szavazatokra

Rendkívül szoros a verseny az Eurovízió romániai elődöntőjében, ám a „magyar képviselet” úgy tűnik, egyelőre nincs veszélyben. Alig két hét alatt Vizi Imre eurovíziós versenydala, a Sparrow több mint 21 000 megtekintést szerzett a román közszolgálati televízió hivatalos Youtube-csatornáján. Ezzel a legnépszerűbb tíz romániai dal közé helyezte a magyar előadóművész produkcióját a videómegosztó – írják Vizi Imre sajtóközleményében.

Utóbbi azért is fontos, mert a közönségszavazatok nagy súllyal bírnak majd abban, hogy az előzetes szelekció során kiválasztott 46 dalból melyek kerülnek be az Eurovízió közelgő romániai elődöntőjébe, azaz a legjobb húsz közé.

Az előadóművész decemberben jutott be a hazai válogató elődöntőjébe, amelynek negyvenhat versenyzőjét 94 előadó közül választotta ki a zsűri. Ha megnyeri a romániai megmérettetést, Vizi a május 10. és 14. között a Torinóban tartandó Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti Romániát és az erdélyi magyarokat.

Az elődöntőt, majd a döntőt a TVR élőben közvetíti. Vizi elmondta, az elmúlt hetekben rengeteg pozitív visszajelzést kapott a román, magyar és külföldi követőitől. Tisztában vele azonban, hogy a döntőbejutáshoz az erdélyi magyarok masszív támogatására lesz szükség. Erős a mezőny, ő azonban született optimista, szereti az ilyen kihívásokat. Ugyanakkor bízik abban, hogy a versenydalok elbírálásában a szakmai, minőségi szempontok lesznek mérvadóak. Az előadóművész szerint a színpadon eltöltött több mint húsz év tapasztalata hatalmas előnyt jelent számára a tényleges versenyben. Nem utolsó sorban az is előny, hogy 2014-ben már részt vett egy hasonló eurovíziós megmérettetésen, amelyen előkelő második helyezést ért el.

Ráadásul, zenélt már az idei dalversenynek helyet adó olasz városban, Torinóban, most azonban más minőségben, egy ország képviseletében térne vissza. „Akkor is optimista voltam, amikor karrierem elején jártam Torinóban, ahol még utcazenéltem is. Eléggé felemás tapasztalataim voltak: az egyik üzletben például nem akartak kiszolgálni, mert román útlevelem volt” – emlékezik vissza.

Az elődöntőt, amelyet a román közszolgálati televízió élőben közvetít, két szakaszban rendezik meg. Először húsz versenyzőt választanak ki, akik február 12-én mérik össze tudásukat. A döntőbe tíz előadó kerül be, akik közül a zsűri március 5-én választja ki azt, aki Romániát fogja képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon. A rajongók is szavazhatnak kedvenceikre a verseny hivatalos Facebook-oldalán. Öt dalt juttathatnak a második elődöntős szakaszba, a zsűri pedig további tizenötöt.

Ajánlott bejegyzések

Luiza Zan és a Jazzpar Trió is emelte a Múzeumok Éjszakája színvonalát

Rákóczi Kinga

Kerek egy ég alatt… Navratil Andrea és művésztársainak koncertkörútja

Rákóczi Kinga

Egyre több marosvásárhelyi nyugdíjas fordul anyagi segítségért

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben