fbpx
Közélet Közigazgatás Nagyvilág

Már nem utazhatnak vízummentesen Amerikába a külhoni magyar állampolgárok

Fotó: Csíkszeredai Főkonzulátus Magyar útlevél. De nem mindenkinek ugyanazr jelenti

Nem mentesülnek már a vízumkötelezettség alól azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország jelenlegi államhatárain kívül születtek. Az amerikai hatóságok döntése elsősorban a határon túli magyarokat sújtja.

A magyar állampolgárok amúgy vízummentességet élveznek az Egyesült Államokban, hacsak nem dolgozni, tanulni vagy letelepedni kívánnak a tengerentúl. Magyar útlevél birtokában a magyar állampolgárok turista és üzleti célból évek óta vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak Amerikába. Ott legtöbb 90 napig tartózkodhatnak, a beutazáshoz, tranzitáláshoz pedig elegendő az Elektronikus Beutazási Engedély (ESTA) kiváltása. Ez a nem vízumnak minősülő engedély a https://esta.cbp.dhs.gov/esta kormányzati honlapon keresztül, elektronikusan igényelhető. Rendkívül egyszerű az eljárás, és ráadásul olcsó is, mindössze 14 dollárt kell befizetni – írja a Krónika napilap.

Az amerikai hatóságok azonban most már csak azoknak a magyaroknak teszik már lehetővé az Elektronikus Beutazási Engedély (ESTA) kiváltását, akik Magyarország jelenlegi területén születtek. Ez a döntés egyébként már 2021. februárban megszületett, csak a koronavírus okozta beutazási korlátozások miatt nem tűnt fel sokaknak. 

Ennek értelmében a külhoni magyaroknak vízumot kell igényelniük akkor is, ha Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok 160 dollár ellenében tudnak vízumot igényelni, és időpontot kell foglalniuk az amerikai nagykövetségen, amit csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetnek meg. Budapesten csak olyan magyar állampolgárokat tudnak fogadni, akik életvitelszerűen élnek az országban. 

Ajánlott bejegyzések

Halálos gázolás a Sinaia utcában

Szász Cs. Emese

Vulkánkitörés a világ másik felén, de nálunk is érezni lehetett a lökéshullámait

Szász Cs. Emese

150 éves a Gyulafehérvár–Székelykocsárd–Marosvásárhely vasútvonal

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben