fbpx
Ajánló Kultúra

Emberközelben – megnyílik Bálint Zsigmond fotókiállítása a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából fotókiállítás nyílik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában Bálint Zsigmond fotóművész képeiből. Az Emberközelben címet viselő tárlatot már láthatták az érdeklődők a budapesti Hagyományok Házában, most a művész szülővárosában kerül bemutatásra.

Bálint Zsigmond 1937. október 21-én született Marosvásárhelyen. Mérnöki oklevelet szerzett Kolozsváron 1965-ben, majd visszatérve Marosvásárhelyre a MOBEX bútorgyárban dolgozott nyugdíjazásáig.

A fényképezéssel a középiskolában ismerkedett meg. Az egyetem elvégzése után fényképei rendszeresen szerepeltek az országban, majd 1969-től külföldön is. Több mint 250 hazai és közel 300 nemzetközi kiállításon mutatták be munkáit. A 80-as évek elejétől rendszeresen fényképezte az erdélyi falvak világát, szokásait, tárgyi és szellemi néprajzát.

Fényképei megtalálhatók a párizsi, a varsói, a kecskeméti, valamint a Santa-Fe-i (USA) múzeumokban. 1994-től rendszeres résztvevője a képzőművészeti, fotóművészeti alkotótáboroknak. Fényképezett többek között a Hortobágyon, Homoród mentén, Hargita megye falvaiban, a Gyimesekben, Mezőség magyar falvaiban, továbbá az évek során számos néprajzi kiadvány képanyagát készítette el. Fényképei helyet kaptak számos folyóiratban, internetes fórumokon.

Alapító tagja az 1953-ban alakult Marx József fotóklubnak. 1969-től titkára, majd 1992-2002 között elnöke. 1971-től a Romániai Fotóművészek Szövetségének tagja. 1978-ban AFIAP kitüntetést vehette át. Alapító tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (2002). 2003-2014 között a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének alelnöke. Egyéni albumai: „Karácsonytól pünkösdig” (2004), „Lélekőrző falvaim” (2009), „Dacolva sorssal, idővel” (2010), „Emberközelben” (2017).

A marosvásárhelyi Kultúrpalota előterében helyet kapó kiállítás január 22-én 17.30 órától nyílik, és február 20-ig látogatható ingyenesen,

a Kultúrpalota nyitvatartási időpontja szerint: hétköznapokon hétfő kivételével 9-16, hétvégén 9-14.30 között, valamint az intézményben zajló rendezvények ideje alatt.

A kiállítás Magyaroszág Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében valósul meg, és része a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi eseménysorozatnak, amelynek megvalósításában részt vállalt a Spectrum Színház, a Magyarság Háza és Maros Megye Tanácsa is.

Ajánlott bejegyzések

Koszika az élő showban. Szombaton szavazhatunk a Duna Televízió dalválasztó műsorában

Szász Cs. Emese

Nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez a Hagyományok Háza Alapítvány

Rákóczi Kinga

Eurotrans: új helyszínen zajlik az ügyintézés Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben