fbpx
Közélet Sport

Újabb edző-játékos csatlakozott az ASA égi aranycsapatához.

Kedden hajnalban, 78 éves korában elhunyt Czakó János, a legendás marosvásárhelyi katonacsapat játékosa majd edzője.

Marosludason kezdett el futballozni, majd Marosvásárhelyre jött, ahol 1963-ban leigazolta az ASA együttese. Czakó János 12 éven keresztül volt a piros-kékek megbízható hátvédje, majd előbb a gyerekközpontban edősködött, ezt követően 6 éven keresztül 1975-1980 között a felnőtt csapatot irányította.

2014-ben, az ASA megalakulásának 50 évfordulóján büszkén vallotta, hogy egyidőben három rekordot is tartott, ő edzhette Florea Ispirt, aki a legtöbb mérkőzést játszotta egy csapatban az A osztályban, irányíthatta Bölöni Lászlót, aki egy időben a válogatottsági rekorder volt Romániában és Czakó János volt akkoriban az az edző, aki egyhuzamban a legtöbbet töltött el egy csapat kispadján az élvonalban.

„Nem voltam a legjobb játékos, és valljuk be, nem tartoztam én sem a legsportszerűbb életet élők közé, éppen ezért sem szeretek erről a periódusról nyilatkozni” – mondta még 2014-ben az ASA klub megalakulásának 50. évfordulóján.

Arról, hogy hogyan lehet valakiből jól edző, így nyilatkozott:  – „Első sorban jó játékosokból kell álljon a csapat, és ha az edző megtalálja az összhangot a játékosok között, akkor abból jó csapat lesz.”

A hetvenes, nyolcvanas években nagyon jó volt a kapcsolatuk a szurkolókkal, minden mérkőzés után a Virágóránál találkoztak és „taktikai” megbeszélést tartottak. Erről így emlékezett Czakó János: – „Utána bementünk a Muresulba (Maros vendéglőbe) és ott hatan-heten a csapatból megbeszéltük a szurkolókkal a történteket.”

Mostantól az égi csapat egy kiváló játékossal és remek edzővel bővült.

Isten nyugtassa Czakó Jánost! (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Mi az előre hozott választások alternatívája?

Noémi

Több mint 470 ezer szavazót várnak az urnákhoz

krakoczi

Múzeumok éjszakája: 30 helyszín 35 társszervező

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben