fbpx
Életmód Környezetvédelem Közélet Megye Uncategorized

Nemsokára szelektív hulladékgyűjtés. Íme a legfontosabb tudnivalók

Sok helyen már megkapták, de január 17-éig minden magánházba eljutnak azok a színes szemeteszsákok, amelyekkel el lehet kezdeni a szelektív hulladékgyűjtést Marosvásárhelyen. Első lépésben a magánházaktól gyűjtik szelektíven a hulladékot, de fokozatosan kiterjesztik a tömbházakra is.

Január 17-én indul a város történetének első szervezett, rendszeres hulladékgyűjtése, első lépésben a magánházaknál, mintegy hétezer marosvásárhelyi háztartásban indulhat el. Sok helyen már megkapták az ehhez szükséges színes szemeteszsákokat, de a héten eljutnak ezek minden magánházhoz. Ezek a zsákokba kell majd gyűjteni az újrahasznosított hulladékot, négy típusú hulladékot négy különböző színű zsákba:

  • a műanyagot, fémet sárgába,
  • a papírt és kartont kékbe,
  • az üveget zöldbe,
  • a biológiailag lebomló hulladékot pedig tetszőleges színű zsákba.

Első alkalommal valamennyi zsákból egy-egy darabot vehetnek át a lakók, és minden begyűjtés alkalmával újakat kapnak. Rendkívül fontos, hogy a különböző típusú szemetet ne vegyítsék össze.

A megbízott cég hetente gyűjti össze a magánházak elől a tele zsákokat, hétfőtől szombatig 7 és 15 óra között, egy előre meghatározott, utcákra lebontott ütemterv szerint, amely megtalálható a polgármesteri hivatal honlapján. A lakók ki kell helyezzék a megtelt zsákokat az ütemtervben szereplő napot megelőzően. A megtelt zsákokat négy különböző jármű gyűjti majd össze, amelyek nem feltétlenül egyszerre érkeznek a lakásokhoz, de betartják az előre meghatározott ütemtervet.

A szelektív gyűjtés nem befolyásolja a már megszokott szemétszállítási rendet. A háztartási szemetet a jól ismert program szerint viszi el a szolgáltató.

Mit kell gyűjteni?

MŰANYAG és FÉM

Műanyag palackok vízhez és üdítőkhöz (PET), kozmetikai és mosószer-tartályok, csomagolásként használt műanyag fóliák, műanyag szatyrok, fémdugók, fémdobozok és egyéb fémtartályok, alumíniumdobozok és csomagolások, élelmiszer- és kozmetikai spray-k , műanyag játékok.

NE gyűjtse szelektíven: használt elemek és akkumulátorok, dobozok, melyek festéket, hígítókat vagy egyéb veszélyes vegyi anyagokat tartalmaztak.

  • A műanyag palackokat és italos dobozokat kiöblítve és lapítva kell eldobni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

PAPÍR és KARTON

Könyvek, füzetek, szórólapok, cipős dobozok, háztartási gépek dobozai, borítékok, fényképek, papírtányérok és poharak, tojásdobozok, ajándékzacskók, ruhacímkék, újságok, magazinok, WC-papír és konyhatörlő karton tubusa.

NE gyűjtse szelektíven: papírtörlő és papír zsebkendő, piszkos szalvéta, nagyon szennyezett papír vagy karton csomagolás, használt pelenkák és egészségügyi betétek, folyadékkal vagy egyéb anyagokkal szennyezett papír.

  • Távolítsa el a kapcsokat és a ragasztószalagot, a védőfóliát vagy a műanyag fóliát a borítékokról.

ÜVEG

Fehér, barna és zöld üveg, fedő nélküli üvegek és befőttes üvegek, egyéb üvegáruk.

NE gyűjtse szelektíven: porcelán és kerámia étkészlet, tükrök, poharak, izzók, csillárok, ablakok.

  • Az üvegeket ki kell öblíteni és a fedelüket le kell venni.

Ajánlott bejegyzések

Meggyúlt az öröm gyertyája

krakoczi

A marosvásárhelyi városháza elmaradásokkal fizeti a költségvetésben jóváhagyott támogatásokat

Noémi

Narancsárga kódjelzés: kánikula lesz a következő napokban

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben