fbpx
Megye Szociális

Kiskorú anyák tekintetében Maros megye az első

fotó: Pixabay.com

Míg Románia második helyen áll az Európai Unióban a kiskorú anyák számát tekintve, Maros megye az országos lista élén: 2020-ban nálunk született a legtöbb gyerek leányanyától, egészen pontosan 931.

A 2020-as évben 16 470 kiskorú, vagyis 19 év alatti lánynak született gyereke Romániában az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ebben a tekintetben az ország évek óta a legrosszabbak között szerepel az Európai Unióban: 2020-ban csupán Bulgária előzte meg Romániát a 19 év alatti szülséek tekintetében, de a 15 év alatti szülések közt Románia vezet.

Országos tekintetben Maros megye áll a legrosszabbul: 2020-ban 971 gyereket szült kiskorú anya. Maros megye után Dolj  megye következik 723 tinédzseranyával, majd Brassó 695 és Iași 656 19 év alatti szüléssel. A legjobban ebben a statisztikában Krassó-Szörény, Brăila, Mehedinți, Gorj és Tulcea megyék állnak.

A tinédzseranyák átlagéletkora az első gyereknél a vidéki, hátrányos helyzetű környezetekben 16 év volt, sokan ezek közül a lányok közül 18 évesen már a második gyereket is megszülik, ugyanakkor Romániában van olyan eset is, hogy valaki 23 évesen már öt gyereknek adott életet. A Mentsétek Meg a Gyerekeket szervezet adatai szerint a kiskorú szülők 73 százalékánál a gyerekek utáni szociális juttatások jelentik az egyetlen jövedelmet a családban.

Ajánlott bejegyzések

Csőd szélén az Alpha Transilvana

Rákóczi Kinga

Fagyos napokat jósolnak a meteorológusok

Rákóczi Kinga

Hogyan viszonyuljunk egy sérült gyermekhez?

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben