fbpx
Gazdaság Közélet

Felfüggeszti tevékenységét az Azomures

Az energiaárak növekedésének egyik nagy vesztese a marosvásárhelyi Vegyipari Kombinát, amely néhány héten belül felfüggeszti a műtrágyagyártást.

A hírt a vállalat sajtószóvivője, Ovidiu Maior erősítette meg a Punctul portál megkeresésére. A gyár képviselője elmondta, már év eleje óta gondok vannak a gázszolgáltatással.

„óriási, hozzávetőleg 540%-os a gáz árának a növekedése az iparban. Ugyanakkor a gázmennyiség sem mindig elegendő. Hogy érthetőbb legyen: egy zsák műtrágya értékének a 80%-a a gáz ára” – magyarázta a szóvivő

Az Azomaros szakemberei most a cég gyártósorának a biztonságos leállítását készíti elő. Egy ilyen folyamat több napig, akár hétig eltarthat.

„amennyiben valamilyen csoda folytán megoldódik az energiaárak növekedésével kialakult helyzet, illetve nem akadozik a gázellátás, a gyárban folytatódik a tevékenység, ellenkező esetben december közepén leáll a műtrágyagyártási folyamat”

A gyártás felfüggesztésének idején az alkalmazottak a megszokott rend szerint dolgoznak, ugyanis amint rendeződik a helyzet, újraindítják a gyártósorokat, ahhoz pedig kéznél kell legyen a személyzet – hangsúlyozta Ovidiu Maior. A termelés akkor indulhat újra, ha a gáz ára megfelelő mértékben csökken, vagy a műtrágya ára nő annyira, hogy fedezni tudják a költségeket. Ez utóbbi azért nem járható út, mert a termék már így is nagyon drága – mondja a cég képviselője.

Az Azomures jelenleg 1050 – 1100 személyt foglalkoztat. Az alvállalkozók alkalmazottaival együtt hozzávetőleg 2500-an dolgoznak a gyárban. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Vigyázzunk az ivóvízre!

Pápay Kamilla

Nem szabad visszaengedni az alpári viselkedést a polgármesteri hivatalba 

Rákóczi Kinga

17 óra – a marosvásárhelyi választók 28,71% szavazott

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben