fbpx
Közélet Sport

Szobor őrzi a kiváló sport- és szakember emlékét

Pénteken délután avatták fel a 2008-ban, 60 éves korában elhunyt dr. Pongrácz Antal mellszobrát a róla elnevezett egyetemi sportterem előterében.

Egykori sporttársak, kollégák és barátok jelentek meg az eseményen, amelyen dr. Pongrácz Mária, a néhai „Matyi” felesége osztott meg néhány életrajzi adatot a kitűnő vívóról és fogorvosról.  

A sokszoros országos bajnok és kupagyőztes, ifjúsági világbajnok, háromszoros olimpikon vívó, kiváló fogorvos emlékét családja mellett sportbarátai és volt tanítványai és kollégái is viszik tovább.

Nemcsak sportemberként alkotott maradandót, hanem fogorvosként is. Mindenkivel kedves volt, mindenkihez volt egy-két jó szava mindemellett pedig szigorú is volt, megvoltak az elvárásai a környezetével szemben.

Nemcsak az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tanított, hanem a fogorvosi kamara elnökévé is megválasztották.

Sportolóként három olimpián vett részt, 1972-ben egyéniben és 1980-ban csapatban lett negyedik lett, 1976-ban pedig a hatodik helyen zárt Románia válogatottjával. 1974-ben a Grenoble-i világbajnokságon is épp, hogy lemaradt a dobogóról egyéniben, 1980-ban viszont Európa Kupa győztes lett a csapatversenyben.

Sportpályafutása befejezésével a marosvásárhelyi vívósport folytatásában bábáskodott edzőként.

Az avatót megtisztelte Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is, aki példaképként beszélt Pongrácz Antalról, és arról, hogy hasonlóképpen kell megőrizni értékeinket. dr. Constantin Copotoiu professzor, egykori kollégaként éppen Pongrácz Antal következetességét és szigorát emelte ki, egykori tanítványa a páston és az egyetemen is, dr. Bögözi Bálint pedig számos erénye mellett megemlítette, hogy „Matyitól” leginkább azt tanulta meg, hogy a sport mellett az élet minden területén is be kell tartani a sportszerűség szabályait.

Dr. Pongrácz Antal immár a róla elnevezett egyetemi sportterem előcsarnokában is kedvesen, de ugyanakkor szigorúan tekint le az arra járókra. (marosvasarhelyiek.ro)  

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyen ülésezett az államfőválasztás második fordulójának lebonyolításáért felelős bizottság

Noémi

Klaus Johannis államfő kedden nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét, aki minden bizonnyal Ludovic Orban PNL-elnök lesz!

Noémi

Közönséggel zajlanak a hétvégi rendezvények

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben