fbpx
Egészségügy Megye

Türkizbe borult a Megyeháza

Az Egészségügyi Világszervezet egy éve tűzte ki célul, hogy a világ országai 2030-ig gyakorlatilag felszámolják a méhnyakrákot, a leggyakoribb daganatos betegséget.

A terv szerint a lányok 90 százalékát be kellene oltani a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával. A 35 és 45 év közötti nők 70 százalékát szűrővizsgálatnak kellene alávetni, a betegség által érintettek 90 százalékát pedig kezelésben részesíteni.

oltóanyag jelenleg 115 országban áll rendelkezésre, héttel többen mint tavaly

Az esetek kétharmadát adó 80 országban azonban még hiányzik a hozzáférés az oltáshoz – közölte szerdán a WHO.

Marosvásárhelyen a megyeháza előtt gyülekeztek ma a MOGYE és a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinika képviselői, hogy a megelőzés fontosságát nyomatékosítsák. Egyben azt szorgalmazzák, hogy a hatóságok szervezzenek kampányszerű szűrővizsgálatokat.

Világszerte évente több mint 300 ezer nő hal meg méhnyakrákban. A halálesetek 90 százalékát az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban jegyzik. Ha a betegséget korán felismerik, gyógyítható.

a méhnyakrák elleni küzdelem apropóján ma délután fél hattól türkíz színben pompázott a Megyeháza

Romániában is beoltják a 11-14 éves korosztályba tartozó lányokat. A vakcina beadatását a háziorvostól kell kérni, azonban tudni kell, hogy az oltóanyagra akár hónapokat is várni kell. Érdemes idejében jelezni a szándékot. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Péter Ferenc: tartsuk meg az etnikai arányokat

krakoczi

Vigyázzunk a füstölőpálcikákkal!

krakoczi

Bővül Maros megye oltóanyagkészlete

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben