fbpx
Kultúra Megye

Vásár nélküli Könyvvásár

Idén is elmarad a Könyvvásár. Néhány, máskor kiegészítőnek szánt programot megtartanak – jelentette be sajtóértekezleten Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke

„Idén sem lesz tényleges könyvvásár. Nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen mindig az volt a célunk, hogy teret adjunk az erdélyi magyar kiadóknak, hogy könyveik, szerzőik találkozhassanak az olvasókkal, és ez már második éve nem tud megvalósulni” – jelentette ki Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár társszervezője, aki szerint több empátiával, levegőhöz jutott volna az erdélyi könyves szakma.

Mint elmondta, saját belső felmérése szerint, 2020-ban az erdélyi kiadók 35 és 70 százalék közötti bevételcsökkenést könyveltek el.

idén 27 erdélyi és magyarországi kiadó állított volna standot a vásáron

Szepessy Előd, a társzervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke továbbra is a könyvek, az olvasás népszerűsítését látja a rendezvény legfontosabb feladatának, ezért az elkövetkező két hétben erős online kampányt indítanak az írott kultúra, az irodalom szerepének, fontosságának tudatosítása érdekében.

  • november 11-én Markó Béla költészetére hívják fel a figyelmet. 19 órától ugyanis Saját Faust címmel egy új önálló est keretében Bogdán Zsolt az idén 70 éves költő életművének keresztmetszetét viszi színpadra a színház Nagytermében.
  • Pénteken, 12-én 18 órától ugyancsak a Nagyteremben egy irodalmi estre hívják a marosvásárhelyieket Marosvásárhely, az irodalom bölcső-városa címmel, amely keretében Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor beszélgetnek Mészáros Sándor moderálásában.
  • Szombaton 11 órától a már hagyománnyá vált gyerekkoncertre várják a családokat. Idén Bíró Eszter áll színpadra Időradír című produkciójával.
  • Este 17 órától Könyv és fazék címmel egy interaktív, főzéssel fűszerezett beszélgetésre Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián várja a látogatókat az Underground terembe.
  • A nap zárásaként 19 órától pedig a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia… előadásra kerül sor Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában.
  • November 11-e és 13-a között 12 és 19 óra között élő online programmal várják a nézőket a vásár Facebook-oldalán (facebook.com/konyvvasar), ahol a különböző kiadók könyvbemutatóit követhetik.

A Nagyteremben és az Undeground teremben sorra kerülő programok esetében a járványügyi intézkedések érvényesek. A részvétel zöldigazolványhoz kötött, és a helyek 30 százaléka értékesíthető.

az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték három író-olvasó találkozója is az online térbe költözik. 357 csapat, több mint 1000 gyerek jelentkezett az idén 7. alkalommal megszervezett vetélkedőre

Makkai Kinga a vásár gyerekprogramjainak szervezője közölte, az olvasójáték döntője idén is elmarad, a beküldött munkák alapján hirdetnek nyertest, és ajándékozzák meg a gyerekeket a szerzőkkel, Alfonsín Gergely Edóval, Kiss Judit Ágnessel és Szabó Róbert Csabával való virtuális találkozás lehetőségével.

„soha ennyien, ekkora összeggel nem támogatták még a vásárt, mint idén”

Káli Király István hangsúlyozta: idén számos intézmény ismerte fel rendezvény fontosságát, „soha ennyien, ekkora összeggel nem támogatták még a vásárt, mint idén”. A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár támogatói: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Maros Megyei Tanács, EMMI+Petőfi Irodalmi Ügynökség, RMDSZ, Nemzeti Kulturális Alap, Román Kulturális Minisztérium, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, AAGES. (marosvasarhelyiek.ro/közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Hétvégén nyit a Mikházi régészeti park

krakoczi

Tavalyhoz képest csökkent a légúti megbetegedések száma

krakoczi

Zöld rendszámot kapnak a környezetkímélő autók

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben