fbpx
Közélet Közigazgatás

Dan Tănasă-nak most a marosvásárhelyi kétnyelvűség szúrja a szemét

A magyarellenességéről ismert Dan Tănasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője feljelentette a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt a városközpontban elhelyezett kétnyelvű utcanévtáblák miatt.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Marosvásárhelyi ítélőtábla korábban jogerős ítélettel hatályon kívül helyezte a kétnyelvű utcanévtáblák elhelyezéséről szóló helyi tanácsi határozatot.

Tănasă: az éj leple alatt cserélte kétnyelvűre az RMDSZ vezette helyhatóság a táblákat

Frunda Csenge jogász, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ frakciójának a vezetője FB bejegyzésében válaszolt a feljelentőnek.

Frunda Csenge: anyanyelvünk használata nem úri fakszni, hanem alkotmányos jogunk

Szomorú, hogy egyesek még mindig polgárpukkasztásnak és irredenta viselkedésnek tartják azt, ha magyarul is kiírjuk utcáink neveit. Kétnyelvű utcanévtáblák márpedig lesznek, ha akarják egyesek, ha nem – mert ez a jogunk, mert így normális! – hangsúlyozta Frunda Csenge.

Soós Zoltán polgármester az MTI-nek adott nyilatkozatában a normalitás jelének tekintette, hogy egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján nekiláttak az utcanévtáblák lecserélésének.

Hozzátette: az új zománcozott táblák kivitelezésére közbeszerzést írtak ki. A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalán azt is feltüntették, hogy milyen házszámok találhatók a következő utcasarokig. Hozzátette: egyelőre a belváros utcáinak, tereinek a tábláit cserélték ki, de folytatják a munkát.

(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Elektromos töltőállomásokat vásárolhat Marosvásárhely

krakoczi

Foltozzák és festik az utcákat

zkadar

Nobel-békedíjra terjesztették fel Böjte atyát

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben