fbpx
Közélet Tanügy

Jótól jót tanulni – Szász Ágota fizikatanárnőt is díjazták!

Marosvásárhelyi pedagógus munkáját is elismerték a rangos „Bonis Bona” – A nemzet tehetségeiért díjjal.

A „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában a Bolyai Farkas Elméleti líceum fizikatanárnője, Szász Ágota a napokban Budapesten vette át az erkölcsi és anyagi elismerést Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkártól a Budapest Music Centerben megrendezett gálán.

A bonis bona discere, azaz magyarul jótól jót tanulni – idén 57 személynek ítélték meg a díjat.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerésre azok a szakemberek javasolhatók, akik legalább 5 tanévre, nevelési évre visszamenőleg kiváló, eredményekben jól mérhető tehetséggondozó munkát végeztek a tanítványaik körében. Ilyen eredmények közé sorolhatók a nemzetközi vagy országos meghirdetésű, nagy hagyományú versenyeken elért helyezések.

A közismert és népszerű Szász Ágota tanárnő az egyetem elvégzése után, 1990-ben került a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumba, ahol azóta is a legtöbb óraszámban, a felső tagozat reál osztályait tanítja. Diákjait nem csak a fizikára tanítja meg, hanem azt szeretné, hogy tájékozottak, kitartóak legyenek, és a problémákra megoldást találjanak.

Ezen célok és a logikus gondolkodás fejlődését a fizika keretében tanított számos jelenség mellett a gyakorlati munka is segíti, mint a kísérletezés alapvető módszereinek elsajátítása, az adatok rendszerezése és új összefüggések megtalálása.

Szász Ágota irányítja többek között az iskolában működő Appendix Tudományos Diákkört, amely a fizika, csillagászat, környezetvédelem és interdiszciplináris témakörökben ért el kiváló eredményeket.

Nagyon sok diákot készített fel különböző tantárgyversenyekre, vetélkedőkre, versenyekre, amelyeket rendszeresen kiválón eredményekkel zárnak tanítványai.

Olyan hagyományt teremtő tevékenységeket indított el, mint az 1997-ől működő Nagy Fizika Hű-Hó, ami a fizika tudományának érdekességét, fontosságát emeli ki egy ünnepi kísérleti fizika verseny keretében, vagy a Mindentudás Iskolája (2005), ami a kutató diákok munkáit bemutató előadássorozat. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Piros zónában Maros megye!

zkadar

Kelemen Hunor: Marosvásárhely kiemelt helyszín a választásokon

krakoczi

7 szaktanár érte el a 10-es osztályzatot a rendes tanári vizsgán

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben