fbpx
Egészségügy Közélet Megye

Szigorúan büntetné az egészségügyi személyzettel szembeni erőszakot Azamfirei

A Maros megyei szociáldemokrata párti szenátor, dr. Leonard Azamfirei szerint, megengedhetetlen az egészségügyben dolgozók elleni agresszió. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a munkahelyi erőszakos cselekedetek 25%-a az egészségügyben történik.

az esetek 65%-ban szóbeli, 25%-ban fizikai bántalmazásról van szó

A nyilatkozat azt követően látott napvilágot, hogy Marosvásárhelyen bántalmaztak egy mentőorvost és megrongáltak egy bevetési járművet. A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség augusztus 19-i közleményében tájékoztatott az esetről.

Augusztus 19-én az esti órákban Marosvásárhelyen egy nőhöz hívtak mentőt, aki maga fogadta a helyszínre érkező csapatot. A szakemberek kérése ellenére, a nő saját kezűleg vette le magáról a kötést. Közben a mentőautóhoz érkezett a páciens férje, aki eleinte csak szidalmazta a személyzetet, majd megütött egy mentőorvost és rongálni kezdte a járművet is. A közlemény szerint, a férfi megpróbálta betörni a mentőautó ablakát és letörni a tükrét. Végül tönkretette az autó oldalajtaját olyan mértékben, hogy a jármű nem tudta kórházba szállítani a pácienst. A mentősök a rendőrség és csendőrség segítségét kérték. Közben a mentőautóban látták el a nő sebeit.

Fotó: ISU

Dr. Leonard Azamfirei szerint az egészségügyi személyzet iránti erőszakot pontosan olyan szigorúan kellene büntetni, mint ahogyan a rendőrök vagy a csendőrök elleni bűncselekmények esetében teszik a hatóságok.

hat hónaptól 12 évig terjedő szabadságvesztés járhat a bántalmazásért

Jelenleg a 2012-ben elfogadott 212-es jogszabály előírásai érvényesek. Ennek értelmében 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható az orvos, asszisztens, mentőautó sofőr, mentős vagy a mentőszolgálat bármely tagjának fenyegetése. Ütlegelés vagy más típusú bántalmazás esetén hat hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetés jár. Az egészségügyi személyzet megsebesítéséért akár hat évig terjedő fogságra ítélhető az elkövető. A legszigorúbban azt büntetik, ha a bántalmazott egészségügyi alkalmazott súlyosan megsérül. Ebben az esetben akár 12 évig terjedő szabadságvesztés járhat – írja FB bejegyzésben a szenátor.

(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Átfogó kampányt indítottak Maros megyében a nők és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében

Noémi

Megszűnik a Kulturális Tudományegyetem!

zkadar

Tél a tavaszban – újraindul a sípálya

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben