fbpx
Közélet Közigazgatás

Barátságosabb főtér kialakítására hirdet ötletpályázatot a város

„Gyalogos Övezetek Átrendezése – Bolyai utca, a George Enescu utca, a Győzelem tér 3 sz. – ötletpályázatot hirdetett a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. A pályázatok leadásának a határideje 2021. szeptember 1.

A célkitűzés a Bolyai utca esetében:

a nap második felében és hétvégeken a Bolyai utcának – a Rózsák terével való útkereszteződéstől egészen a Bolyai Farkas Elméleti Líceum előtti parkig (a parkot is beleértve) – sétálóutcává való átalakítása. A térrendezés célja – a gyalogosövezeti szerep kihangsúlyozásával egyidejűleg – előtérbe helyezni az övezet kikapcsolódási és szocializálódási szerepét, teraszok és más városi elemek létesítése révén. Ez a tér a város egyfajta korzójaként tekinthető, amely művészeti-kulturális eseményeknek adhat otthont. 

A George Enescu utcával kapcsolatban a terv:

Az utca átrendezése, úgy, hogy az beilleszkedjen az Art Nouveau stílusba. Kiemelni a hely kulturális, oktatási és kikapcsolódási lehetőségeit. A Kultúrpalota, könyvtárak, képgalériák hasznosságát. Vonzó érdeklődési központtá tenni mind a városlakók, mind a turisták számára. Javasolják az utca Városháza előtti térrel (stílusában, hasonló, de nem feltétlenül azonos elemek, pl. városi bútorok, világítás stb.) való összehangolását. Ez egy következő szakaszban lehetővé teszi majd a két övezet összekapcsolását, a Prefektúra előtti park lehetőségeinek kiaknázásval.

A Győzelem tér 3. szám alatti parkosított tér esetében:

Célkitűzés: az övezet agora típusú – olyan közterület, ahol az emberek találkozhatnak és beszélgethetnek – térré való átalakítása. A javaslat fő célja a kis tér (piazzetta) korszerűsítése és egységes kezelése, a parkolók megszüntetése, a jelenlegi parkosított tér járda irányába történő kibővítése, valamint az utca megszüntetése és a forgalom elterelése révén. Javasoljuk egy turisztikai információs pont, egy utcai kút és a Grant Hotellel szemben egy autóbuszmegálló létrehozását. A megálló mellett egy kerékpár-állványt is elhelyeznek.

Pályázni egyénileg vagy csapatban lehet

Az egyéni pályázók az építészet vagy urbanisztika területén szerzett szakképesítéssel kell, hogy rendelkezzenek

A csapatok tagjai között kell, hogy legyen legalább egy várostervező vagy építész. Tájrendezők, formatervezők, képzőművészek, közlekedésmérnökök, szociológusok, történészek, mérnökök – egyetemi hallgatók –, vagy más végzettségű, bel- vagy külföldi személyek, akik a résztvevők által a kidolgozott pályázat szempontjából relevánsnak tekinthetők. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Több mint ezer középiskolás kap laptopot

krakoczi

Pár edzés után érmesek az Ob-n

zkadar

Meggyúlt az öröm gyertyája

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben