fbpx
Kultúra Megye

Elhunyt Krón Ernő könyvkötő

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt Krón Ernő, Marosvásárhely legendás könyvkötőmester – írta FB oldalán a Teleki Téka.

A híres marosvásárhelyi könyvkötő története nem hétköznapi. Krón Ernő élete 1924 augusztusában Marosvásárhelyen, a Sáros utcában kezdődött, és átíveli az elmúlt évszázadot.

A Krón család már az 1800-as évek közepétől elismert iparosfamíliának számított Vásárhelyen. Ők adták ki a Székely Naptárat, kibővítve ezzel a könyvkötő és díszdobozkészítő műhely tevékenységét. Édesapja a két világháború közötti vásárhelyi közélet egyik örökmozgó személyisége volt, vezető egyénisége az iparosoknak, műkedvelő színész, bálok bálmestere, a városbeli első filmvetítések aktív résztvevője.

Krón Ernő, akárcsak öt testvére, a könyvkötő műhely csiriz- és friss nyomdafestékillatában, színes papírok és míves nyomóformák között nőtt fel, egész kiskorától megtanulta és gyakorolta a munka minden fázisát, a naptárhajtogatástól a könyvgerincek aranyozásáig, a felfűzéstől a megrendelők kiszolgálásáig, akik között ott volt Bernády György polgármester is.

Tanulmányait a Római Katolikus Gimnáziumban végezte, a háború után, 1945-ben, a Kereskedelmi és Iparkamaránál mesteroklevelet szerzett. 1949-ig dolgozott édesapja mellett a Sáros utcai műhelyben, aztán 1952-ig az Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet könyvkötője volt. Egy 25 éves kitérő következett, 1952-ben bábszínészként alkalmazta a Marosvásárhelyi Állami Bábszínház, innen ment nyugdíjba 1976-ban. 

Azóta a Sáros utca 8. szám alatti ódon műhelyben fogadta a könyvek orvoslásáért, szépítéséért hozzá forduló bibliofilokat, megrendelői között voltak illusztris személyek, még a volt diktátor felesége számára is készíttettek vele díszkötést. Vásárhelyiek több generációjának könyvespolcán találjuk a keze nyomát, hiszen több ezer könyvet varázsolt újjá – írta korábbi számában Krón Ernőről a Népújság

A népszerű könyvkötő augusztus elsején Marosvásárhelyen hunyt el. Isten nyugtassa!

Ajánlott bejegyzések

Füst Milán A feleségem története című regényét viszi filmre Enyedi Ildikó

Noémi

Továbbra is magas a fertőzőttségi arány

krakoczi

Szászrégenben húsz igazolt fertőzött van

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben