fbpx
Gazdaság Közélet Közigazgatás Megye

Innováció, kerékpárutak, tömegközlekedés – megyei fejlesztési tervek

1,4 milliárd euró értékben összesített beruházási igényeket a Maros megyei Tanács a Méltányos Átállási Alapból.

A megyei önkormányzat leadta az Európai Alapok Minisztériumához azt a fejlesztési projekteket tartalmazó javaslatcsomagot, amelyet a Méltányos Átállási Alapból szeretne megvalósítani. A javaslatcsomag a Maros megyei prioritásokat tartalmazza, a minisztérium saját észrevételeit szeptemberben küldi vissza a Maros Megyei Tanácsnak, amely ezeket a javaslatokat figyelembe véve módosítja a terveket – közli az intézmény sajtóosztálya.

Maros megye három nagy beruházási projektet javasol

Az egyik terv szerint egy kereskedelmi-logisztikai központot építene az önkormányzat. Ettől a megye gazdasági fellendítését remélik. Ugyanennek a projektnek a keretében egy innovációs központot hoznának létre, amely egy adat- és kutatóközpontból, egy inkubátor-házból, és egy 5000 férőhelyes multifunkcionális rendezvényközpontból állna. Mindkét nagyberuházás Dózsa György községben kapna helyet.

Hasonló projektet dolgozott ki az Emil Palade Orvosi-, Gyógyszerészeti-, Tudomány- és Technológia egyetem is húsz millió euró értékben.

kerékpárutak, metropolisz övezet

Az Infrastrukturális beruházások megújuló energiaforrások létrehozására, energiahatékonyságra való törekvés pilléren belül a Maros Megyei Tanács kerékpárútak kiépítésére, a metropolisz övezet tömegközlekedésének létrehozására készítene elő pályázatot.

beruházásokat terveznek a dicsőszentmártoni zagytározónál

A körkörös gazdaság konszolidálása pillér keretében a dicsőszentmártoni zagytározó megtisztítási folyamatát indítanák el, így a szennyezett területeknek a gazdasági körforgásba való visszahelyezésére is sor kerülhetne. Ugyancsak ebből a keretből lehet pályázni a megyei hulladékgazdálkodás fejlesztésére is: szelektív hulladékgyűjtés mértékének növelése, erdősítés, folyóvizek ökologizálása, levegőminőség ellenőrzése különböző készülékek vásárlásával.

erősítenék a duális oktatási rendszert

munkaerő piacon való elhelyezkedést támogató projektek elnevezésű pillérbenátképzések, tanfolyamok, képzések szervezésére lehet pályázni, de ugyancsak ebből lehet megerősíteni a duális oktatást is.

„A Maros Megyei Tanács honlapján még márciusban közzétettünk egy online kérdőívet, amelyben arra kértük a kisvállalkozásokat, közintézményeket, civil szervezeteket, hogy tegyenek le minél több javaslatot a Méltányos Átállási Alaphoz. Összesen 93 projektjavaslat érkezett, ehhez hozzáadva a Maros Megyei Tanács saját projektjeit, összesen 1,4 milliárd euró értékben összesítettünk beruházási igényeket a Méltányos Átállási Alaphoz” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A következő időszakban az Európai Alapok Minisztériuma Maros megyében is tájékoztató kampányt szervez. A lista továbbra is nyitott, bárki feltöltheti az általa kidolgozott projektet a  linken – tájékoztat a Maros Megyei Tanács sajtóosztálya. (marosvasarhelyiek.ro/közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Tragumúrának lenni, vagy nem lenni?!

zkadar

A változás tőlünk függ

krakoczi

Még mindig lehet sízni!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben