fbpx
Gazdaság Környezetvédelem Közigazgatás Megye

Az Azomures 30 évre előre tervez

A Méltányos Átállási Alapból szerezne anyagi támogatást az Azomureș Vegyipari Kombinát arra, hogy csökkentse a károsanyagkibocsátás mennyiségét és 2050-re elérje a klímasemlegességet – tájékoztat közleményében a Maros Megyei Tanács.

A vegyipari Kombinát pályázata egy olyan új, Hollandiában kifejlesztett technológia alkalmazását célozza. Ennek segítségével megújuló energiaforrásokból állítana elő hidrogént, amelyből aztán a műtrágyát gyártaná. Egy másik technológia alkalmazásával, a földgázkitermelés következtében, a föld alatt keletkező üregekbe vezetné a szén-dioxidot.

vissza nem térítendő támogatást nyújtanak

A Méltányos Átállási Alap célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozások számára jelent nagy lehetőséget, hiszen vissza nem térítendő finanszírozást tudnak lehívni olyan fejlesztések, beruházások megvalósítására, amellyel csökkentik a gyártási technológiák során keletkező károsanyag-kibocsátást, illetve munkahelyeket tudnak létrehozni.

„Ennek az alapnak az lényege, hogy az új, környezetkímélő technológiákra való átállás méltányos legyen, ne gyengítse, hanem erősítse a gazdasági környezetet. Másik fontos dolog, hogy ez az alap más típusú, nagy infrastrukturális beruházásokat nem támogat, arra vannak más alapok, mint például az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alap, a különböző Operatív Programok vagy az óriásvállalatokat támogató ún. Modernizálási Alap. Jó lehetőség ez, hogy kisvállalkozóinknak segítsünk finanszírozáshoz jutni és ezáltal új munkahelyeket teremteni” – fejtette ki a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc.

Maros megye három nagy beruházási projektet javasol a Méltányos Átállási Alap keretében – tájékoztat az önkormányzat sajtóirodája. (marosvasarhelyiek.ro/közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Magyarország is felkerült a listára

krakoczi

Startol a 26. Nemzetközi Könyvvásár

krakoczi

Három halálos áldozata van már az influenzának, az egyik Maros megyei

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben