fbpx
Közélet Sport

Marosvásárhelyiek a Tokiói olimpián!

Egy sportoló, két edző, két bíró és két újságíró képviseli szűk hazánkat a július 23-án kezdődő nyári ötkarikás játékokon.

Szőcs Bernadett asztaliteniszező Marosvásárhelyen kezdte el a pályafutását, nagyon fiatalon viszont elkerült a besztercei olimpiai központba, ahonnan aztán külföldre vette útját.

Jelenleg a bukaresti Steaua leigazolt sportolója, Európa-bajnokként nagy reményeket fűz a csapatversenyhez, ugyanakkor egyéniben, és vegyespárosban is abban bízik, hogy egyszer-kétszer meg tudják tréfálni a nagy esélyes ázsiaiakat.

Az asztaliteniszezők az elsők között, csütörtökön utaztak el a japán fővárosba.

Gyarmati Ferenc

Ifj. Gyarmati Ferenc 2019-ben megkapta a világ legjobb birkózó-bírójának járó Arany-sípot. A világranglistát vezető marosvásárhelyi játékvezető a Rio de Janeiró-i olimpia után a Tokió-i ötkarikás játékokra is megkapta a kinevezést. Reményei szerint több döntőt is rábíznak a tapasztalatára.

Az olimpiai szereplésben leggazdagabb marosvásárhelyi lett Gál István Csaba (sportberkekben: Csubesz) tornaedző. Ő Marian Dragulescut segíti, hogy megvalósítsa álmát. A 40 éves tornász nem mondott le az olimpiai aranyéremről, ugrásban szeretne csúcsra jutni.  

Gál “Csubesz” és tanítványa

Gál István Csaba 1976-ban Montrealban a tornászválogatott tagjaként pontszerző, azaz hatodik helyen zárt, míg edzőként ez lesz az ötödik olimpiája.

Szintén a román tornászokkal utazott el a japán fővárosba Moldovan Cristian (fotó lent, középen), aki a női válogatott edzőjeként Larisa Iordache és Maria Holbura szereplését irányítja.

A romániai küldöttség tagja a Dicsőszentmártonban született Adina Dusa, aki a triatlonversenyek egyik bírója lesz a nyári olimpián. Adina Dusa több szállal kötődik Marosvásárhelyhez, nagy szerepe volt abban, hogy a három szakágat tömörítő sport Romániában is egyre népszerűbb lett.

Adina Dusa jelenleg Brassóban él.

A tornasport és a birkózás a kapocs Tokió 1964 és Tokió 2020 között

Az idei lesz a második olimpia a japán fővárosban.

57 évvel ezelőtt is voltak versenyzőink a japán fővárosban.  

A fent említett Moldovan Cristian egyik marosvásárhelyi edzője éppen az a Kádár Antal volt, aki 1964-ben, sokszoros román bajnok tornászként vett részt az ötkarikás játékokon, ahol a csapattal a 12. helyen végzett.

Balló Ferenc, bár Csíkcsomortánban született, a birkózósportban Marosvásárhelyen teljesedett ki.

Kádár Antal és Balló Ferenc a tokiói olimpián 1964-ben.

Az Európa-bajnok, Vb-ezüstérmes sportolónk Tokió után még szőnyegre lépett a Mexikóvárosi olimpián is, mindkettőn azonban helyezetlenül zárt.

További két olyan sportoló volt az 1964-en olimpián, aki valamilyen szinten a városunkhoz köthető: Csipler Attila szatmárnémetiben született vívó, illetve Barabás András, aki Székelyudvarhelyen látta meg a napvilágot.

Míg Barabás a marosvásárhelyi Sportiskolában kezdte el az atlétikát, addig Csipler orvosi egyetemi tanulmányai alatt vívott a marosvásárhelyi egyesületnek.

Rajtuk kívül Ioan Dorgo sportorvos is az 1964-es delegáció tagja volt.

A Tokió-i Nyári Olimpián két újságíró – Kádár Zoltán és Szép Zoltán – a Marosvásárhelyi Rádió tudósítójaként a helyszínről tájékoztatja majd hallgatóit.

A XXXII. ötkarikás játékok július 23 és augusztus 8-a között zajlik. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

16 új lélegeztetőgépet helyeztek üzembe a megyei kórházban!

zkadar

Oltasd be magad a hatodik sebességben!

zkadar

Makkai Gergely bíróságon kéri a leváltására vonatkozó tanácsi határozat érvénytelenítését

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben