fbpx
Életmód Szociális

A zene mindenkié!

Fotó: Piros Orr Egyesület

Halmozottan sérült gyerekeknek nyújt, egyéni zeneterápiás fejlesztést a Piros Orr Egyesület.

Az egyesület alelnöke, Csatlos Tünde portálunknak elmondta,

a járvány miatti bezártság nagyon rosszul érintette ezeket a gyerekeket. Nagyon sok egyéni fejlesztéstől elestek. Halmen Emese gyógypedagógus javaslatára szerveztük meg az online zenés foglalkozásokat, és úgy tűnt ez működik.

Ennek a kiterjesztése érdekében pályáztunk.

A MOL Románia és a Közösségért Alapítvány által meghirdetett Gyermekgyógyító program egyik feltétele az volt, hogy olyan programmal készüljenek az egyesületek, amelyeket, ha tovább tart a járványhelyzet, akár az online térben is meg lehet szervezni.

A cél az volt, hogy még több halmozottan sérült gyerek részesülhessen zeneterápiás képzésben.

A tervünk az, hogy a heti, egyéni zeneterápiás fejlesztések mellett minden hónapban egy közös zenélést szervezzünk, amikor nem csak az a hét-nyolc halmozottan sérült gyerek, akik az egyéni fejlesztésben részesülnek, tudnak majd a zene által fejlődni, hanem a többi sérült gyerek is, akik közösségükhöz tartoznak.

Ezeken az alkalmakon közösen tudnak zenélni, egy jót dobolni vagy csengettyűzni, zongorázni, akár klasszikus zenét hallgatni.

Az elmúlt hónapokban, a járványhelyzet miatt még nem merték ezeket a közös alkalmakat megszervezni, de május 31-én, gyermeknap előtt sor került az első ilyen jellegű találkozóra. Erre az alkalomra Hána Lászlót hívták el, aki a dobok és a ritmus nagymestere.

a cél a közös élmények megélése

Szerintem már nincsen olyan gyermek, aki ne ismerné őt.

Mi is ilyen picit félve indultunk neki, legalábbis én, hiszen még nem vettem részt ilyen közösségi eseményben, ahol több sérült gyerek együtt zenél. El sem tudtam képzelni, hogy ez miként fog létrejönni, csak azt tudtam, hogy mindannyiunknak nagyon nagy szüksége van rá, és hogy ez egy nagyon vagány dolog lesz. Hihetetlen volt látni azt, hogy mekkora az érdeklődés.

Nagyon, nagyon sok szülő akivel nagyon ritkán tudunk találkozni ilyen kinti eseményeken, eljöttek. És nagyon jó volt látni a gyerekeken azt a boldogságot, hogy ők most így együtt, egymás mellett és közösen zenélhetnek. Ugyan nem tudták annyira tartani mindig a ritmust, ahogy az más gyerekektől elvárható lenne, de hát nem is ez volt a cél, hanem a közösség, a közös élménynek a megélése. Egyébként is ilyen közösségi élményben ezeknek a szülőknek és a gyerekeknek is nagyon-nagyon ritkán van lehetősége.

Az utóbbi időben mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor elesik attól, hogy elmenjen egy fesztiválra, vagy a barátaival találkozni, ez nekünk szinte mindennapos dolog, de mégis igényünk van a közös élményekre. A célunk, tervünk most az, hogy ezt minél gyakrabban megszervezzük.

Úgy döntöttünk, a gyógypedagógussal, hogy a következő alkalommal akár klasszikus zenészeket hívunk meg, hogy zenéljenek a gyerekeknek, vagy akár könnyűzenei előadókat, akik egy kicsit énekelnek, szóval próbálunk egy picit mi is nyitni a társadalom felé. Jó lenne akár olyan helyeken is megjelenni, a várban vagy máshol, ahol láthatnak minket az emberek, hogy ezek a gyerekek, hogyan viselkednek – mondja Csatlos Tünde.

ne egy távoli esély legyen a sérült gyerekekkel való találkozás

Fontos, hogy ne csak egy fotón, vagy csak egy családot így egymagában lássanak, hanem például azt, hogy hogyan viselkedik egy Down szindrómás kisgyerek, amikor nagyon boldog és odaszalad hozzád és megölel. Látni azt, hogy hogyan viselkedik az én kisfiam, aki hogyha már türelmetlen, akkor nagyokat kiabál és le kell tennem a földre, hogy megnyugodjon. Milyen egy autista kisfiú például, aki nem tud egy helyben ülni, hanem folyton járnia kell fel-alá, mégis amikor zenét hall, akkor ugrándozik örömében, szóval ezek ilyen nagyon, nagyon jó kezdeményezések és örülünk, hogy a projekt keretében ezt meg tudtuk valósítani.

R: Ezúttal mekkora volt az érdeklődés? Hányan jelentek meg, gyerekek és szülők egyaránt ezen a zenés foglalkozáson?

Pontosan nem tudom megmondani, de azt tudom, hogy készültünk ajándékokkal a gyerekeknek. 13 csomagot gyűjtöttünk össze, és ez mind elkelt. Direkt a sérült gyerekeknek készültünk most meglepetés ajándékkal, a testvérek nem kaptak csomagot. Szerintem összességében 20 gyerek volt.

a testvéreknek nagy szerepe van a sérült gyermekek életében

Próbáltuk meghívni a testvéreket is, merthogy a testvéreknek nagyon, nagy jelentősége van ezekben a családokban, és ők is örömmel jöttek. Mindenhol ahol tesó volt eljött és együtt zenélt a sérült testvérkéjével és az apák is, akik szintén nagyon sokszor háttérbe kerülnek.

Egy nagyon szép kis társaság gyűlt össze és nagyon örülök ennek – mondta a Piros Orr Egyesület elnöke.

Az egyesület célja segíteni az epilepsziával összeköthető ritka betegségben (SLC1A2) szenvedő gyerekeken és családjaikon. Amennyiben támogatnák a tevékenységét, megtehetik azt. Részletek ITT. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Forgalmi helyzet Koronka bejáratánál

Noémi

Razziáztak a rendfenntartók

krakoczi

Mézeskalácsműhely a Színház téren

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben