fbpx
Egészségügy Koronavírus

Kevés gyógyszerész vállalná a tesztelést

A gyógyszerészek nagy része nem tartja kivitelezhetőnek a patikákban való COVID-19 tesztelést.

Sobester Klára marosvásárhelyi gyógyszertártulajdonos, harmadik generációs patikus elképzelhetetlennek tartja azt, hogy – mint azt a Marosvásárhelyi Rádióban nyilatkozta – “mindenki szeme láttára kotorásszanak valakinek az orrában“. A szakember szerint kisebb gyógyszertárak nem is tudják megoldani azt, hogy félreeső helyiséget különítsenek el tesztelésre. A patikákban kapható teszteket pedig bárki, saját otthonában el tudja végezni. Az antigén tesztek elvégzésére vért kellene venni az egyéntől, arra azonban egy gyógyszertárban nincs lehetőség.

Az egészségügyi miniszter hétfőn írta alá a rendeletet, amely szerint gyógyszertárakban is lehet koronavírus-gyorstesztet  végezni. A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben. A határozat szerint, a gyógyszertárban el kell különíteni a tesztelésre szánt teret.  A tesztelést követően a gyógyszertár elektronikus igazolást állít ki a páciensnek, és minden teszt eredményét köteles közölni a Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal.

A Maros Megyei Gyógyszerészek Kollégiumának elnöke, Nicoleta Logigan újságírói kérdésre elmondta, a megyében a patikatulajdonosok mindössze 15 százaléka lenne hajlandó a tesztelésre. A testület vezetője szerint is a legnagyobb akadály a megfelelő terek kialakítása a gyógyszertárakban. Nicoleta Logigan szerint az egyedüli megoldás az lenne, ha a patikán kívül állítanának fel erre alkalmas sátrat. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

A koronavírus-fertőzés 5. Maros megyei halálos áldozata

krakoczi

Jól van a koronavírussal fertőzött Maros megyei nő

krakoczi

Máris visszatérhetnek a viszonteladók a piacokra!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben